Maayke

Waar frietjes al niet goed voor zijn!

Héérlijk zo’n lekker frietje op zijn tijd! Deze knapperige goudkleurige kanjers zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken. Een dikke klodder mayonaise maakt zo’n frietje dan ook helemaal compleet. Maar er zijn een hoop feitjes over friet die je vast nog niet wist. 

Waar frietjes nou oorspronkelijk vandaan komen, is nog steeds een groot mysterie.

Herkomst

Er bestaat al een lange tijd een strijd tussen de Fransen, Spanjaarden en de Belgen; allemaal claimen ze dat friet bij hun vandaan komt. Meerdere bronnen vertellen ons dat de echte herkomst van de friet ligt in Frankrijk. Maar het blijft tot aan de dag van vandaag nog steeds een nek-aan-nek race met België. In ieder geval is België tegenwoordig wel de grootste frietproducent ter wereld. Meer dan 3,2 miljard (!) kilo friet wordt hier per jaar geproduceerd.

Super food

Aardappelen zijn zeer gezond omdat ze als naast een anti-oxidant ook al als super food bekend staan. Je kan wel stellen dat de aardappel tegenwoordig weer helemaal is herontdekt. Frietjes zijn vaak van biologische afkomst en worden nu ook gebakken in zonnebloemolie.

Ruzie

Je hebt vast wel eens een koppel zien ruziën in een restaurant. Maar waar gaan deze ruzies nu het meest over? Friet! Het is namelijk gebleken dat de meeste ruzies in restaurants veroorzaakt worden doordat koppels friet van elkaars bord pakken.

Patatje oorlog

Het bekende patatje oorlog heeft zijn naam te danken doordat het patatje er uit ziet als een oorlogsgebied; alle toegevoegde ingrediënten, met name de mayonaise in combinatie met pindasaus, zien er uit als een waar slagveld.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels