Maayke

Ken jij de verschillen?

Een van de vele voordelen van het zonnige lenteseizoen is de officiële start van het aspergeseizoen. Zowel op de markt als in de supermarkten kun je deze heerlijke witte en groene groentes verkrijgen. Toch geven we vaak de voorkeur aan een bepaalde kleur: of de zachte witte asperges of de knapperige groene asperges. Weet jij wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten? 

Kleurverschil

Om te beginnen start het verschil al bij het groeiproces van deze groente. De witte asperges groeien onder de grond, in de aarde en de groene variant groeit juist boven de grond. Dit onderscheid veroorzaakt al het grootste verschil tussen de twee: de kleur. Omdat de witte variant dus nauwelijks daglicht ziet tot ze worden geoogst, verkleuren ze bijna niet en blijven ze witachtig van kleur. Geheel andersom is de groene asperge; doordat ze boven de grond groeien vangen ze veel daglicht en krijgen ze een felgroene, kenmerkende kleur.

Smaken

Ben je bekend met beide soorten? Dan weet je zeker dat er veel verschil in smaak zit tussen de twee. De witte asperges zijn zacht, zoeter en delicater van smaak. Automatisch smaken daarom de groene stengels een stuk sterker en krachtiger. Belangrijk is dat je hiermee rekening houdt tijdens de bereiding; groene asperges kunnen veel meer hebben aan bijsmaken als kruiden, gedroogde ham of Parmezaanse kaas. De witte variant komt het beste tot zijn recht in combinatie met subtielere smaken als ei, ham en Hollandaisesaus.

Tips

Nog een verschil is dat de groene asperges vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot de ‘zeldzamere’ witte asperges die we alleen tijdens het aspergeseizoen van eigen bodem kunnen kopen. Wil je controleren of de asperges wel écht vers zijn uit de winkel of van de markt? Wrijf dan de onderkanten langs elkaar. Hoor je een zacht gepiep? Dan zijn ze echt vers. En om vervolgens te voorkomen dat ze snel uitdrogen kun je deze het beste bewaren onder een natte doek of in een bak met koud water, gedurende 15 tot 30 minuten.

Lees ook: Zo maak je witte asperges met een verrassende twist!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: pixabay, pxhere