28 april 2022
Jaimy Boer

‘Smaak gaat altijd boven uiterlijk. Ugly delicious, zeg maar’

De afgelopen aflevering van Heel Holland Bakt maakte de tongen flink los. Niet alleen de bijzondere baksels die de kandidaten moesten maken – van een 3D citroen meringue taartjes tot een eclairspektakel –, ook de afvaller van aflevering 6 was onverwacht. Daarom blikken we terug op de aflevering en zetten we de afvaller in het zonnetje! 

Let op! Dit artikel bevat spoilers over de zesde aflevering van Heel Holland Bakt 2022 van 23 april.

Terugblik aflevering 6

De zesde aflevering van Heel Holland Bakt stond helemaal in het teken van toetjes. De kandidaten moesten hun favoriete toetje omtoveren tot een taart, maar deze moest wel luchtig zijn. Je moet het immers kunnen eten na een zwaar diner. De technische opdracht was heel pittig, maar jurylid Robèrt van Beckhoven gaf de kandidaten een voorproefje. De kandidaten moesten namelijk 3D citroen meringue taartjes van meringue, citroencremeux en amandelcake maken. Op de tweede bakdag stond het spektakelstuk op de planning, en gingen de kandidaten massaal aan de slag met het eclairspektakel van minimaal 40 centimeter hoog. Hoewel de eclairmolen van Juliaan de Graaf veel lof kreeg van de kijkers thuis, moest hij helaas de tent verlaten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Juliaan De Graaf (@juuls_smaken)

Technische kant

In Heel Holland Bakt combineerde Juliaan zijn werk als machinebouwer met zijn liefde voor bakken. Niet voor niets dus dat zijn baksels op technisch vlak altijd klopten. Zo maakte hij regelmatig zelf een mal waarmee zijn baksels er bijzonder en uniek uitzagen. Hoewel hij zichzelf niet ziet als creatieve bakker, vindt hij het technische aspect aan bakken heel leuk. “Ik kan wel een brood in de supermarkt kopen, maar ik wil weten wat eraan voorafgaat om het brood zo te krijgen”, stelt de kandidaat.

Testpanel

Toch is smaak ook belangrijk voor hem, en voorziet hij zijn baksels van een hoop verschillende smaken. “Smaak gaat altijd boven uiterlijk. Ugly delicious, zeg maar.” Juliaan kan een aantal jaar niet meer goed ruiken, maar heeft een heel panel klaarstaan om zijn baksels te proeven. Van familie en vrienden tot zijn collega’s. “Ik nam vaak iets mee naar het werk, dus ik kon mijn collega’s goed gebruiken als testpanel.” Ideaal, zo’n collega!

Broodje kroket

Wat de favoriete opdracht is van Juliaan? Dat was zijn broodje kroket. “Dit was een ode aan mijn opa en het dorp waar ik vandaan kom; Spakenburg.” De zalmkroketten werden op zijn Spakenburgs gemaakt, met een beetje kennis van zijn familie. “Een oom van mij heeft veel kennis over het roken van zalm en heeft me veel geleerd.” Gepresenteerd in een viskistje, dat een bijzonder familiestuk is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Juliaan De Graaf (@juuls_smaken)

Mr. Fix It

Voor de opdrachten stond Juliaan altijd paraat, maar voor technische problemen in de tent was hij ook te porren. Niet voor niets dus dat hij de bijnaam Mr. Fix It kreeg. “Dingetjes zelf maken of repareren, dat vind ik mooi. In de tent was er bijvoorbeeld een keukenmachine die niet meer goed werkte, ik vind het geweldig om te ontdekken wat het probleem is. Of als er een ovenlampje kapot was, dan keek ik waarom.”

Mooi avontuur

Met een tevreden gevoel kijkt hij terug op zijn bakavontuur. Vooral met de andere kandidaten, waarmee hij een goede band had. “We hebben zo gelachen met elkaar. Iedereen is anders en dat is leuk.” Het grappigste moment dat hem het meeste is bijgebleven, is bij het maken van de kataifi. “Die hele uitzending is één grote chaos.” Helaas zat er geen Meesterbakkersspeldje voor hem bij, maar vond hij het een mooie ervaring. “Ik hoop dat ik mensen met mijn ervaring ook weer wat kan meegeven en leren”, aldus Juliaan.

Lees ook: De leukste tweets over aflevering 6 van Heel Holland Bakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Roland J. Reinders/Omroep MAX