Maayke

Er zit meer verschil in dan je denkt…

Een herkenbaar probleem waar veel mensen tegen aanlopen: kan ik pastasaus ook gebruiken op mijn pizza? Of andersom: is pizzasaus ook geschikt voor het bereiden van pastasauzen? Je zou denken dat dit weinig verschil maakt, want het is gewoon een saus gemaakt van tomaten, toch? Fout! Er zit wel degelijk verschil in de twee en dit is de reden. 

Voortaan gebruiken we de saus die past bij het juiste gerecht.

Pizzasaus

Terwijl pastasaus gekookt wordt, is pizzasaus is de ongekookte tomatensaus-variant. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar het kan wel het verschil maken in jouw gerecht. De beste pizzasaus is eenvoudig gepureerde tomaat die simpelweg is gekruid met zout en peper en misschien een paar extra ingrediënten zoals knoflook, oregano of een scheut balsamico of rode wijnazijn. De reden waarom pizzasaus ongekookt is, is omdat het feitelijk resulteert in een beter smakende pizza – het geeft je een frisse, pittige tomatensmaak, zelfs nadat het in een hete oven is gebakken.

Pastasaus

De saus van pasta wordt daarentegen langzaam gestookt. Er zitten meestal meer kruiden in de saus verwerkt, zoals basilicum of zelfs een laurierblad. Gekookte saus heeft een zoetere, rijkere en diepere smaak. Omdat de gekookte pasta’s al gaar zijn wanneer ze in de saus worden gegooid, is het fijn om de smaak al in de saus te hebben ontwikkeld. De pastasaus kan ook brokkelig en minder glad van textuur zijn, omdat het niet altijd zo gepureerd is als pizzasaus.

Lees ook: Voor ‘s werelds beste pastasaus heb je slechts 3 ingrediënten nodig

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: PxHere