Christel

Welke aardappelen eet jij het liefst?

Aardappelen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is dus niet zo gek dat je ze op verschillende manieren kunt bereiden. Van gepoft tot gebakken en van gekookt tot gefrituurd: alles is mogelijk. Toch kun je eigenlijk niet elke aardappel voor elk aardappelgerecht gebruiken. Als je aardappelpuree wilt maken, kun je bijvoorbeeld het beste een bloemig soort gebruiken. Geen idee welke soorten aardappelen er precies zijn? We hebben het voor je op een rijtje gezet. 

Categorieën

Je kunt aardappelen verdelen in verschillende categorieën: vastkokend, vrij vastkokend, bloemig en extra bloemig. Aardappelen die (extra) bloemig zijn worden ook wel kruimig of loskokend genoemd. Hoewel de aardappelen in smaak niet altijd veel verschillen, zit het verschil vooral in de textuur. Zo vallen bloemige aardappelen sneller uit elkaar – handig voor de aardappelpuree. Vaste aardappelen zijn steviger en dus ideaal voor aardappelsalades. We hebben op een rijtje gezet waar je welke aardappel het beste voor kunt gebruiken.

Vastkokend

Deze aardappelen blijven tijdens het koken heel. Ze lenen zich perfect voor (aardappel)salades, ovenschotels en andere gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukken wilt serveren. Ook kun je ze goed gebruiken om te bakken.

Vastkokende aardappelrassen: Accent, Desire, Nicola, Charlotte, Rosa, Eersteling en Opperdoeser.

Vrij vastkokend

Deze aardappelen blijven tijdens het koken ook heel, alleen zijn ze net wat minder vast. Je kunt ze goed gebruiken in ovenschotels of om te bakken.

Vrij vastkokende aardappelrassen: Bildstar, Redstar, Platina, Oscar

Bloemig

Deze aardappelen vallen snel uiteen tijdens het koken. Ze zijn ideaal om te poffen, bakken, pureren en frituren.

Bloemige rassen: Bintje, Gloria, Frieslander, Maritiema, Platina, Santé, Turbo

Extra bloemig

Deze aardappel valt tijdens het koken geheel uit elkaar. Deze aardappelen kun je goed gebruiken voor de aardappelpuree of voor in een soufflé.

Extra bloemige rassen: Agria, Santana, Irene, Doré, Eigenheimer

Lees ook: Wacht, wat? Taart eten als ontbijt helpt bij het afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen, Voedingscentrum | Beeld: Unsplash (Eric Prouzet)