In of buiten de koelkast? En kunnen ze in de vriezer?

Waarschijnlijk heb jij altijd wel tomaten in huis. Deze groente is enorm veelzijdig. Bij een omeletje? Check. Door een salade? Check. Door de pasta? Check. En noem zo nog maar honderd andere gerechten op. Maar hoe kun je tomaten nou eigenlijk het best bewaren?

Tomaten bewaren

Voor eens en voor altijd: je kunt tomaten dus het beste op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast. Maak ze eerst met wat keukenpapier schoon. Was ze eerst nog niet. Als er wat vocht op de tomaten blijft liggen, kunnen ze sneller gaan rotten. Was ze dus pas voordat je ermee gaat koken. Als je ze met keukenpapier hebt schoongemaakt, leg je de tomaten op de kop op een bord of schaal. Deze plaats je vervolgens op een koele plek, uit het zonlicht. Zo kun je verse tomaten tot zo’n vijf dagen bewaren.

In de koelkast

Natuurlijk is het niet verboden om tomaten toch in de koelkast bewaren. Hierdoor blijven ze vaak wat langer goed, maar het gaat wel ten koste van de rijke smaak en textuur van de tomaten. Tomaten uit de koelkast worden namelijk vaak wat melig en saai van smaak. Als je ze toch in de koelkast wil bewaren, kun je ze weer het best eerst schoonmaken met wat keukenpapier en ze vervolgens op de kop in de koelkast zetten. Wil je tomaten uit de koelkast rauw eten? Laat ze dan eerst op kamertemperatuur komen. Bewaar ze ook weer op de kop.

In de vriezer

Je kunt tomaten ook invriezen. Hiervoor is het het beste als je je tomaten eerst wast. Zorg er wel voor dat je de tomaten hierna goed droogt. Als je wat tijd over hebt, kun je alvast het vel van de tomaten verwijderen. Het helpt ook om ze doormidden te snijden en de pitjes eruit te halen. Zo maak je het jezelf later een stuk makkelijker als je de bevroren tomaten wil gebruiken voor bijvoorbeeld een tomatensaus of soep. Heb je niet zoveel tijd? Plaats de tomaten dan in een luchtdichte verpakking. Zo kun je de tomaten zo’n drie maanden in de vriezer bewaren.

Lees ook: Recept: kazige gevulde tomaten met mozzarella en gehakt

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: EatingWell | Beeld: Unsplash