Tjitske

Het zit niet tussen je oren

Heb je wel eens gemerkt dat je van spinazie, en dan met name rauwe spinazie, een heel gek gevoel in je mond krijgt? Alsof je mond uitdroogt en je tanden van baksteen zijn? Je bent niet de enige! Dit fenomeen is welbekend en veel mensen hebben er last van als ze spinazie eten. Maar hoe komt dat toch?

Heb jij ook weleens last van spinazietanden?

Chemie

Het gekke gevoel aan je tanden komt door het oxaalzuur in de spinazie. Dit zuur is een chemische verbinding die van nature voorkomt in veel planten en spinazie zit er toevallig vol mee. Oxaalzuur is een soort anti-voedingsstof die andere voedingsstoffen tegenhoudt, in dit geval calcium. Wanneer je op spinazie kauwt combineert het oxaalzuur met het calcium uit je speeksel waardoor het een soort kristallen maakt die aan je tanden kleven en ze stroef doen aanvoelen.

Kristallen

Deze calciumkristallen zwemen rond in je mond en zorgen voor de gekke textuur aan je tanden, tandvlees en wangen. Dit kan verder geen kwaad, maar een beetje een gek gevoel is het wel. Je voelt het voornamelijk als je rauwe spinazie eet. Wij gaan er sowieso niet minder spinazie om eten, want het is natuurlijk heel erg lekker! Je moet alleen oppassen met oxaalzuur als je snel nierstenen aanmaakt, dan wordt het eten van spinazie en ander voedsel met veel oxaalzuur afgeraden.

IJzer

Lang werd geloofd dat er zeer veel ijzer in spinazie zit. Er zit wel ijzer in, maar niet zoveel als men vroeger deed geloven. Wel zit het boordevol caroteen, Vitamine E en antioxidanten. Ook combineert de smaak van spinazie goed met vele gerechten en werkt het goed als opvulling van een salade. Wij negeren daarom de spinazietanden gerust en eten lekker door!

Lees ook: Wat is gezonder, voorgesneden groente of ongesneden groente?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Pixabay