Lading kritiek op het nieuwe rijstgerecht van Jamie Oliver

21 augustus 2018

Mensen zijn niet blij met de Punchy Jerk Rice van Jamie Oliver

Wij hebben Knorr Wereldgerechten, het Verenigd Koninkrijk heeft kant-en-klaar-maaltijden van chefkok Jamie Oliver. Was een aantal jaar geleden heel Spanje woest op de kok omdat hij chorizo door zijn paella deed (een schande in Spanje!), is er nu grote ophef rondom zijn nieuwe gerecht ‘Punchy Jerk Rice’ geïnspireerd op de Jamaicaanse keuken.

Zo zou Jamie Oliver doen aan ‘cultural appropriation

Jamaicaans

Het was de Britse politica Dawn Butler die over het gerecht viel. Zij vroeg zich op Twitter af of Jamie Oliver überhaupt weet wat Jamaicaanse Jerk is. “Het is geen woord dat je kunt gebruiken om eten te verkopen … Je Jerk Rice is niet OK. Dit moet stoppen”. Het probleem ligt bij het toe-eigenen van een andere cultuur, iets wat op dit moment zeer gevoelig ligt.

Jerk

Echte Jamaicaanse jerk is een kruidenmengsel dat wordt gebruikt op vleesgerechten. Nog een flater van Jamie Oliver, want zijn gerecht bestaat uit rijst met bonen, vlees moet je zelf nog toevoegen. Oliver heeft gereageerd dat hij de rijst de naam gaf omdat het geïnspireerd was op Jamaicaanse jerk.

Ophef

Niet iedereen is het met Dawn Butler eens. Ook laat culinair expert Onno Kleyn aan het AD weten wat hij er van vindt: “vervelende nonsens”. “Ik heb geen idee waarom Oliver zijn receptuur zo anders maakt. Natuurlijk mag iedere Jamaicaan of culinair geïnteresseerde daar moord en brand over roepen. Maar haal er geen cultural appropriation bij.”

Lees ook: Dit is de top 10 van meest gezonde fruitsoorten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Videostill Good Morning Britain