Desy

Zo kun je herkennen of stinkkaas over de datum is

De naam zegt het al: stinkkazen stinken. Hierdoor is het af en toe moeilijk om te onderscheiden of de kaas ‘gewoon’ stinkt, of dat deze over de datum is. Waarom stinkt deze soort kaas eigenlijk en hoe weten we of hij bedorven is? 

Er zijn een aantal trucjes!

Geur

Een stinkkaas krijgt, om de status van stinkende kaas te verkrijgen, ondergedompeld in een badje van zout, water, gist of likeur. Dit badje is heel aantrekkelijk voor bepaalde bacteriën, die op hun beurt zorgen voor de kenmerkende geur. Blauwe kaas krijgt zijn kenmerkende geur door de schimmel die in het bereidingsproces wordt toegevoegd aan de wrongel. Daarnaast worden er in de kaas gaatjes geprikt om de schimmel de kans te geven zich uit te breiden.

Weggooien?

Maar hoe weet je nu of een kaas die van zichzelf al stinkt over de datum is? En hoe onderscheid je de goede schimmels in de kaas van de soort die niet zo prettig is en je ziek maakt? Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Pixabay