Jaimy Boer

Ben jij hier ook schuldig aan?

Sommige kooktechnieken worden al generaties lang opgevolgd zonder te weten of ze eigenlijk wel kloppen. Dit geldt ook voor het afspoelen van gekookte pasta. Huh? Wij vertellen je er alles over! 

Zetmeel

Het leek een goede tactiek: pasta afspoelen zodat het niet aan elkaar blijft kleven. Helaas spoelt het water ook het zetmeel van de pasta weg. Dit zorgt ervoor dat het kookproces stopt en de textuur van de pasta niet meer verandert. Ook zorgt het zetmeel ervoor dat de pastasaus aan de pasta hecht. Wanneer het zetmeel weg is, zal dit zorgen voor een waterig gerecht. Yikes!

Koude gerechten

Daarbij hangt het ook van het soort gerecht af of je het wel of niet moet afspoelen. Wanneer het gerecht koud of op kamertemperatuur gegeten wordt, kun je het beste de pasta onder de kraan zetten. Maar bij gerechten die warm gegeten worden, zorgt water voor een heel andere smaak.

Handige tips

Om alsnog een lekker gerecht op tafel te serveren, zijn er een paar dingen die je wel kunt doen. Zo is het belangrijk dat pasta de ruimte krijgt om te zwemmen. Ook helpt regelmatig roeren tegen pasta die aan elkaar kleeft. En de deksel op de pan? Ook dat kun je beter achterwege laten. De deksel zorgt er namelijk voor dat de pasta minder goed kan bewegen. En hierdoor krijg je alsnog plakkende pasta.

Lees ook: Recept: pasta carbonara met spruitjes

Bron: Mashed, Vriendin | Beeld: Unsplash, Irina Sergeeva