Fabiën

Grote kans dat jij niet van deze boosdoeners af wist

We drinken – vooral tijdens de koude dagen – heel wat kopjes koffie of thee per dag. Maar blijkbaar kunnen deze drankjes invloed hebben op de schraalheid van je lippen. We leggen uit hoe het zit.

Drankjes

Tijdens de koudere periodes van het jaar is een verzachtende lipbalm een item dat altijd in je handtas moet zitten. Maar naast het gure weer kunnen ook koffie en thee ervoor zorgen dat je lippen schraal aanvoelen. Inderdaad dat heerlijk verwarmende drankje kan leiden tot droge lippen.

Koude gure wind en gloeiende radiatoren kunnen ervoor zorgen dat onze lippen en onze huid uitdrogen. Dit zijn zogenoemde externe factoren. Koffie en thee kunnen je lichaam daarentegen van binnenuit uitdrogen, zo legt Bustle uit. Cafeïne speelt daarin een grote rol. Cafeïne werkt vocht afdrijvend en grote hoeveelheden hiervan kunnen de huid uitdrogen en hier vallen je lippen ook onder.

Oplossing

Gelukkig hoef je heus je geliefde kop koffie of thee niet op te geven. Genieten kan, maar wel met mate (of met de cafeïnevrije variant), zo benadrukt ook dokter Will Bulsiewicz. Ook hij heeft weleens droge lippen die worden veroorzaakt door een bakkie (of twee). “Let goed op je lippen”, is zijn advies dan ook. “Wanneer ik doorheb dat mijn lippen droog worden, dan is dit voor mij een teken dat ik meer koffie drink dan zou moeten”, vertelt hij aan Mind Body Green.

Ook raadt hij aan om ‘s ochtends niet te beginnen met een koffietje. Wanneer we slapen, krijgen we namelijk helemaal geen vocht binnen terwijl we het wél verliezen. “Als je uitgedroogd bent en je begint de dag met koffie, dan droogt dit je lichaam alleen maar meer uit”, waarschuwt Bulsiewicz. Zijn advies? Begin de dag met twee glazen water. Ook raadt de arts aan om na elke kop koffie een glas water te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven. Moet te doen zijn!

Lees ook: Science says: déze snack is het gezondst voor je hersenen

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Mind Body Green, Bustle, Marie Claire | Beeld: Pexels