Redactie Kookfans

Is die gezonde lijn wel écht zo gezond?

Een beetje genieten van wat we eten moet kunnen natuurlijk. Maar een kléin beetje letten op wat je precies naar binnen stopt? Da’s wel zo verstandig. Maar júist de mensen die op dieet zijn, zitten er vaak flink naast qua gezonde eetpatronen. Dit blijkt uit onderzoek van de American Heart Association.

Dieet

Van trendy diëten tot ‘cleanses’: bijna iedereen heeft zich wel eens aan zo’n lijn-experiment gewaagd. De ene keer heb je hiermee meer succes dan de ander, maar waar dat door komt? Nieuw onderzoek stelt dat het er wel eens aan zou kunnen liggen dat je met een dieet simpelweg niet zo gezond eet als je denkt. Dit is in elk geval de conclusie van een onderzoek dat in de VS is gedaan.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 116 volwassenen een jaar lang gevolgd – van eetgewoonten en beweging, tot gesprekken met een diëtist en met andere onderzoekers. Vervolgens moesten de deelnemers aangeven hoe gezond zij dáchten dat zij bezig waren op basis van richtlijnen van de Amerikaanse overheid. Onderzoekers en gezondheidsexperts deelden volgens deze zelfde richtlijnen hun oordeel.

En wat bleek? Van alle deelnemers zat slechts een kwart op één lijn met de onderzoekers. Een ruime meerderheid overschatte echter hoe gezond zij eigenlijk bezig waren. Op een schaal van 0 – 100, waarbij 0 bijzonder ongezond, en 100 ontzéttend healthy was, gaven de deelnemers zichzelf gemiddeld een 67,6. In werkelijkheid scoorden zij een magere 56,4.

1 op de 10

Maar daar houdt het niet op. Aan het einde van het onderzoek bleek namelijk slechts 1 op de 10 deelnemers een goed beeld te hebben van de veranderingen die zij gemaakt hadden in hun dieet. Gemiddeld genomen gokten deelnemers dat hun levensstijl er met zo’n 18 punten op vooruit was gegaan. Maar in de werkelijkheid stelden onderzoekers vast dat er gemiddeld slecht één luttele punt verbetering in zat. Oei! Wij denken in elk geval nog even een keer goed na over eventuele dieetplannen.

Lees ook: Ben je op dieet en heb je er enorm moeite mee? Zo houd je het leuk

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Science Daily | Beeld: Unsplash, Yoav Aziz