Nu al het beste nieuws van de dag

Kijk, dit is nog eens een onderzoek waar we blij van worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat antioxidanten in cacao het denkvermogen vergroten. En laat chocolade daar nu net van zijn gemaakt. Wereldwijd eet elk mens gemiddeld een kilogram chocolade per jaar, maar hoe kan het precies dat we daar slimmer van worden?

Antioxidanten in cacao 

Mensen voelen zich fijn door chocolade. Of het nou een chocoladereep is, warme chocolademelk of ergens in verwerkt: chocolade is altijd goed. Nu blijkt dat de lekkernij ook nog eens goed is voor onze hersenen, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ontdekten dat het consumeren van cacao onze aandacht vergroot. Maar hoe kan dat? Het heeft alles te maken met cacaobonen, die zijn rijk aan belangrijke antioxidanten als flavanolen. 

Moeilijke denkopdrachten 

De testgroep voor het onderzoek bestond uit achttien gezonde volwassenen tussen de 18 en 40 jaar oud. Deze mensen kregen een cacaodrank met hoog flavanolgehalte of juist met een klein gehalte voorgeschoteld. Onderzoekers keken vervolgens hoeveel zuurstof er in de hersenen van de testgroep aanwezig was. Om te kijken wat het met de mensen deed, kregen de testpersonen gedurende de dag steeds moeilijkere denkopdrachten. 

Sneller denken en besluiten 

“Het doel van de studie was om te onderzoeken of het zuurstofgehalte in de hersenen omhoogging, en of je je door cacao beter kunt focussen”, vertelt Catarina Rendeiro, bioloog aan de Universiteit van Birmingham aan Metro. Onderzoekers ontdekten dat het denk- en besluitvermogen van mensen die een drankje met veel antioxidanten kregen, verbeterde na het drinken ervan. Een hoog zuurstofgehalte in de hersenen is volgens Rendeiro de sleutel voor een goed denkvermogen.

Hebben we weer een goed excuus om chocolade te nuttigen als we voor een moeilijke keuze staan! 

Lees ook: Zien: zo maak je warme chocolademelk van een Kinder Surprise-ei

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels, Polina Tankilevitch