Esther Reitsema

Aha!

Van zoethoutsmaak tot verse gemberthee: bij Kookfans zijn we gek op al het heet water met een smaakje. Er kleeft alleen één nadeel aan het drinken van thee: je moet er zo veel van plassen. Hoe komt dat eigenlijk?

Vaker plassen

Fervente theeliefhebbers kunnen altijd wel een reden opnoemen voor een lekkere, warme kop thee. Zij raken nooit uitgekeken op de drank, mede door de oneindige opties die je hebt op dit gebied. Of het nu gaat om een rustgevende kop Earl Grey thee, een verfrissende kop muntthee, of een kop pittige gemberthee, de keuze is reuze. Drink jij een paar kopjes per dag? Dan heb je wellicht gemerkt dat je vaker dan normaal moet plassen.

Dat is niet zo gek, want je moet inderdaad vaker plassen door het drinken van thee. Dit komt omdat er in thee het stofje theïne zit. Theïne zit in theebladeren en is een stofje dat je minder moe maakt. Het is vergelijkbaar met cafeïne, alleen komen de stoffen uit een andere bron. Theïne zou vochtafdrijvend werken, waardoor je lichaam de vocht sneller wil verlaten. Ofwel: je moet vaker plassen. De theïne zorgt ervoor dat je nieren worden gestimuleerd en dus harder aan het werk gaan om het vocht af te drijven.

Opletten geblazen

Echte theeleuten zullen op een gegeven moment wel wennen aan het plaseffect, want je lichaam raakt er op een gegeven moment aan gewend. Aha!

Let wel: te veel thee op een dag kan schadelijk zijn. Overmatige consumptie van de stof theïne kan leiden tot rusteloosheid, slaapproblemen en brandend maagzuur. Bovendien bevatten de meeste theesoorten plantengifstoffen, waarvan je liever ook niet te veel binnenkrijgt. Het Voedingscentrum adviseert daarom om dagelijks niet meer dan drie koppen zwarte of groene thee te drinken.

Lees ook: Lekker dromen: drink déze theesoorten voor de beste nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock