Yentl Feenstra

Italianen zweren erbij

Wij bij Kookfans zijn grootgebruikers als het om olijfolie gaat. Maarre, wel uitsluitend tijdens het koken… Als we de Italianen mogen geloven, kunnen we beter ook een scheutje door ons ochtendbakkie gooien. Zelfs Starbucks is al fan! We vertellen je er alles over.

Gezondheidsvoordelen

Volgens Starbucks zorgt een lepel extra vierge olijfolie uit Toscane voor een ‘onverwachte, fluwelige en boterachtige smaak’ in de koffie. In Italië wordt het drankje onder de naam oleato verkocht, wat Italiaans is voor ‘geolied’. Hoewel het laagje vet op de koffie wellicht ongezond lijkt, is het juist heel gezond. Olijfolie behoort namelijk tot de goede vetten, en is goed voor het hart. Daarnaast zou het ontstekingsremmend zijn. Voor afvallen hoef je het overigens niet te doen: een lepeltje olijfolie levert al gauw zo’n 120 extra calorieën op.

Vet bij de koffie

Hoewel olijfolie toevoegen aan je koffie misschien een gekke gewoonte lijkt, is vet combineren met koffie niets nieuws. Melk is immers ook een vetbron, net als room (denk maar aan de espresso con panna), of vanille-ijs (affogato). Olijfolie is in dit rijtje natuurlijk wel een uitschieter, omdat-ie niet zo zoet is. Toch brengt het volgens de Italianen een heerlijke, volle smaak met zich mee. Het proberen waard dus!

Lees ook: Van deze soorten thee verkleuren je tanden het minst snel

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels