Yentl Feenstra

Goed om te weten!

Ook dat ene geliefde gezinslid dat nooit welkom is aan de eettafel, heeft wel eens zin in wat anders dan alleen maar kattenbrokjes. En hoewel we het liever niet toegeven, geven we onze trouwe viervoeter heus wel eens wat lekkers. Toch moet je uitkijken met sommige etenswaren. Dit zijn ze!

Mensenvoedsel

Allereerst is het belangrijk om mensenvoedsel bij je kat uit de buurt te houden. Katten hebben immers niet voor niets speciaal eten voor henzelf, toch? En nee, dan moet je ook niet denken dat katten hondenvoer kunnen eten, want ook dat is niet goed voor ze.

Natuurlijk snappen we dat je je kat wel eens iets anders wil geven dan die standaard brokjes, maar geef je beestje dan natvoer of kattensnoepjes. Oké, het kan alsnog wel een uitdaging zijn om je kat weg te houden van de tafel als je het eten erop zet, maar je komt er al een heel eind mee als je ze trakteert op kattenlekkernijen.

Gevaarlijke etenswaren

We weten nu dat mensenvoedsel liever niet bij je kat in de buurt moet komen, maar welk voedsel is dan écht gevaarlijk voor je kat? Ook dat zullen we je uitleggen. Allereerst moet je rauwe eieren, rauw vlees en botten niet aan je kat voeren. Deze etenswaren kunnen namelijk salmonella bevatten. Hier kan je kat van gaan kotsen of diarree krijgen, wat weer leidt tot uitdroging.

Dat is echter niet het enige vervelende hieraan. Je kat kan namelijk dan ook salmonella overdragen aan jou. Ook bevat rauw ei enzymen die kunnen zorgen voor huid- en vochtproblemen bij je kat.

Levensgevaarlijke etenswaren

Naast bovenstaande etenswaren, zijn ook ui en knoflook levensgevaarlijk voor je kat. Wanneer ze hier ook maar een piepklein hapje van nemen, kan hun hele bloedsomloop in de war schieten. Zo brengen deze etenswaren de rode bloedcellen schade aan, wat dan weer kan leiden tot bloedarmoede. Kom je erachter dat je kat toch iets hiervan heeft gegeten? Controleer dan meteen de kleur van het tandvlees van je kat. Is dat bleek? Ga dan meteen naar de dierenarts. Oók als je kat ineens lusteloos is na het eten van ui of knoflook moet je linea recta naar de dierenarts.

Lees ook: Wil je koken voor je hond? Dit moet je weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels