Redactie Kookfans

Kende jij dit handige trucje al?

Het mosselseizoen is weer van start gegaan: van juli tot april het jaar erna kun je volop genieten van dit lekkere schaaldier. Maar je hebt er nu en dan ook spreekwoordelijke rotte appels tussen zitten. Hoe zorg je nu dat je deze eruit filtert? Wij leggen je uit hoe je de goede van de slechte mosselen scheidt.

Goede of slechte mosselen

Nog voordat je de mosselen in de pan doet, kun je al checken of ze goed zijn of niet. Mosselen waarvan de schaal kapot is of die wagenwijd openstaan, zijn sowieso niet in orde. Deze kun je dus direct weggooien. Het trucje is simpel. Als je mosselen koopt zijn ze vaak voorverpakt. Hierdoor staan ze iets open. Houd vervolgens de mosselen onder een flink koude kraan. Als de mossel goed is, dan zal deze vanzelf sluiten. Wel kan het zijn dat de mossel iets trager reageert. Deze is immers al een hele poos uit zijn natuurlijke omgeving. Maar ook daar is een trucje voor!

Tik

Zelfs als een mossel niet zo’n zin heeft om te sluiten, kan het zijn dat deze wel gewoon in orde is. Je kunt de mossel even “wakker” maken door hem met de bolle kant tegen het aanrecht te tikken. Is de mossel goed? Dan sluit deze alsnog. Is er iets mee aan de hand? Dan blijft de mossel openstaan.

‘R’ in de maand?

Misschien denk je bovendien bij mosselseizoen nog aan het ezelsbruggetje dat de ‘r’ in de maand moet zitten. Maar dit is inmiddels niet meer waar! Vroeger klopte dit inderdaad: toen kon vis niet gekoeld worden tijdens het transport. Daardoor moest het buiten inderdaad ook flink koud zijn om mosselen te kunnen leveren. Het echte mosselseizoen loopt dus van juli tot april van het jaar erna. Door het voortplantingsproces zijn de Zeeuwse mosselen van half april tot half juli niet geschikt om te eten. Gelukkig is dat maar twee maanden per jaar, en kun je verder dus volop genieten van de mossel.

Lees ook: Yes! Om deze redenen moet je veel vaker mosselen eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels, cottonbro