Marlieke

Deze symptomen kunnen wijzen op een trage schildklier

Je kunt nog zó je best doen, maar geen kilo afvallen. Of je komt plotseling aan zonder dat je je eetpatroon hebt veranderd. Herkenbaar? Het zou zomaar eens kunnen wijzen op een traag werkende schildklier. Let daarom goed op deze symptomen.

Traag werkende schildklier

Je schildklier maakt belangrijke hormonen aan die onder andere helpen bij je stofwisseling en bij de geestelijke ontwikkeling van kinderen. Maar je schildklier is voor nog veel meer zaken van groot belang. Zo kan de klier invloed hebben op je eetlust, voedingsopname, temperatuur, bloeddruk, hartslag, energieniveaus en concentratie. Een traag werkende schildklier kan daarom veel lichaamsprocessen behoorlijk verstoren. En deze aandoening is niet ongewoon, want volgens de Schildklier Organisatie Nederland hebben zo’n half miljoen Nederlanders hier last van.

Langzame stofwisseling

Door een traag werkende schildklier kun je last krijgen van een langzame stofwisseling. Daardoor kun je plotseling aankomen terwijl je eetgewoonten niet veranderd zijn, of terwijl je juist minder eet. Hieronder zetten we nog meer symptomen van een traag werkende schildklier op een rijtje.

1. Je bent altijd moe

Zelfs als je goed slaapt, voel je je ogen nog weleens dichtvallen overdag… Herkenbaar? Vermoeidheid is een symptoom van veel verschillende aandoeningen, maar kan ook wijzen op schildklierproblemen. Er kunnen namelijk te weinig schildklierhormonen in je bloed zitten, waardoor je lichaam slap en lusteloos aan kan voelen.

2. Je hebt vaak spierpijn

Spierpijn hoort bij beweging, maar zou normaal gesproken binnen een paar dagen weg moeten trekken. Is dit niet het geval en blijft de spierpijn aanhouden, dan kan dit opnieuw een teken zijn dat er iets mis is met je schildklier.

3. Je bent vergeetachtig

Te weinig schildklierhormoon kan leiden tot vergeetachtigheid en een slecht geheugen over het algemeen. Door de trage schildklier gaan je hersenfuncties als het ware ook trager werken. Ben jij de laatste tijd iets minder scherp, dan kan dit mogelijk wijzen op schildklierproblemen.

4. Je cholesterol is hoog

Hoog cholesterol wordt vaak in verband gebracht met hartziekten, maar wist je dat het ook gelinkt is aan schildklierproblemen? Indien je van jezelf weet dat je hoog cholesterol hebt, dan kan dit betekenen dat je schildklier niet goed functioneert.

5. Je hebt een verlaagd libido

Een verstoring van de schildklier kan ertoe leiden dat je veel minder zin hebt om tussen de lakens te duiken. De schildklierhormonen zelf kunnen hiervan de oorzaak zijn, maar ook de vermoeidheid en spierpijn die bij een trage schildklier komen kijken maken het er natuurlijk niet beter op.

6. Je hebt een droge huid

Blijf je maar smeren met vochtinbrengende crèmes, maar blijft je huid droog en gebarsten? Een trage schildklier kan je bloedsomloop verslechteren, waar ook je huid onder lijdt. Ook kun je verminderd gaan zweten, wat een nog drogere huid tot gevolg heeft. Daarnaast kunnen ook haarverlies, langzaam genezende wondjes en broze nagels wijzen op een vertraagde schildklier.

7. Je hebt het voortdurend koud

Verwarming, dekentje, pantoffels, dikke trui en alsnog aan het klappertanden, ook dat is kenmerkend voor schildklierpatiënten. De schildklier reguleert onze lichaamstemperatuur. Een verstoring kan ervoor zorgen dat je het voortdurend koud hebt, welke maatregelen je ook treft.

Herken je (een van) deze symptomen? Maak dan zeker een afspraak met de huisarts om je klachten te bespreken.

Lees ook: Zo herken je de symptomen van een voedselintolerantie

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Schildklier Organisatie Nederland, Eat This | Beeld: Unsplash