Desy

Minder zout eten; je nieren en bloeddruk zullen je dankbaar zijn!

Het kan zomaar zo zijn dat één van jouw voornemens het eten van minder zout is. Het eten van teveel zout kan namelijk leiden tot nierproblemen en een hoge bloeddruk. Het minderen met zout kan echter aardig lastig blijken, aangezien we ongemerkt heel veel zout binnenkrijgen en vele producten meer zout bevatten dan je aanvankelijk zou denken. 

Met deze zeven tips gaat het je lukken!

1. Kook vers
Wanneer je verse gerechten kookt, heb je helemaal zelf in de hand hoeveel zout je gebruikt. Een kant-en-klare maaltijd bevat vaak namelijk enorme hoeveelheden zout en hetzelfde geldt voor al die handige maaltijdpakken; er wordt veel zout toegevoegd om de houdbaarheid en smaak te beiïnvloeden.

2. Kruidenmixen
Ook kruidenmixen bevatten bijna allemaal een flinke hoeveelheid zout, tenzij op de verpakking expliciet staat vermeld dat dit niet het geval is. Verse of gedroogde kruiden bevatten daarentegen geen zout en met deze kruiden kun je heel gemakkelijk zelf een kruidenmix samenstellen. Zout heb je dan vaak niet eens meer nodig!

3. Soep
Kant-en-klare soepen bevatten vaak teveel zout. Verse soep maken is helemaal niet moeilijk en zorgt ervoor dat je zelf de hoeveelheid zout kunt bepalen. Kijk ook uit met het trekken van bouillon: bouillonblokjes bevatten ook vaak een enorme portie zout.

4. Brood
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook brood bevat aardig wat zout. Dit verschilt echter wel heel erg per broodsoort, dus is het is raadzaam om de verpakking te raadplegen. Zelf zoutarm brood maken is natuurlijk ook een hele goede optie!

5. Natrium
Ook is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid natrium in producten; één gram natrium staat namelijk gelijk aan 2,4 gram zout. Natrium staat op de voedingswaarden-lijst op de verpakking van producten vermeld onder ‘Na’.

Lees ook: Let op! Dit ‘gezonde’ eten bevat gigantisch veel zout en jij eet het waarschijnlijk ook!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Metronieuws | Beeld: Pixabay