Christel

Wij hebben er wel baat bij

Uitgebreid koken; eens in de zoveel tijd doen we het maar al te graag. Ingrediënten worden immers omgetoverd in een maaltijd om u tegen te zeggen. Hoewel het diner nog zo magisch kan zijn, is de keuken soms getransformeerd tot een slagveld. Overal slingeren pannen, liggen restjes groentes en het keukenblad is bezaaid met rijst. Nagenieten van de maaltijd zit er niet in, want je moet je door een behoorlijke berg afwas zien te werken. Gelukkig zijn er een paar manieren waardoor je de afwas enigszins kunt beperken.

Zo heb je minder afwas.

Vaat

Helaas is niet iedereen gezegend met een vaatwasser, maar ook als je een vaatwasser hebt, moet je nog vaak genoeg de handen uit de mouwen steken. Sommige spullen mogen immers niet in de vaatwasser en het inruimen van de vaatwasser is ook geen pretje. Hoewel je na het koken altijd wel wat afwas zult hebben, kun je het wel makkelijker maken voor jezelf.

Snijplank

Snijd je groentes voor een lekkere pastasaus? Dan hoef je heus niet niet voor elk ingrediënt een nieuwe plank te pakken. Bovendien kun je de ene kant van de snijplank gebruiken voor droge ingrediënten, denk aan harde groentes en noten. Waterige groentes of fruit kun je aan de andere kant snijden. Scheelt je toch weer een beetje afwas.

Hergebruik

Als je met passie kookt, heb je niet altijd zin om om je heen te kijken wat er allemaal nog op het keukenblad ligt. Het is veel makkelijker om nog een spatel uit de la te trekken dan het keukenblad af te speuren naar die ene verdwaalde spatel. Denk ook aan andere spullen die je kunt hergebruiken. Heb je al een mes gebruikt om ui te snijden? Dit mes kun je ook prima gebruiken om knoflook te snijden, zo hoef je je knoflookpers niet vies te maken.

Afvalbakje

Heb je net champignons gesneden? Deponeer het bakje waar ze inzaten niet meteen in de prullenbak, maar leg deze duidelijk in het zicht op het aanrecht. Doe alles wat je anders één voor één zou weggooien in dit bakje en het scheelt je weer tijd.

Sopje

Ben je bezig met koken? Maak ook meteen een sopje klaar. Heb je even niks om handen? Was dan tussendoor even een paar spullen af die je niet meer nodig hebt. Heb je spullen waar hardnekkig vuil opzit? Laat deze alvast weken. Maak je gebruik van bakplaten of ovenschalen? Bekleed deze met bakpapier of aluminiumfolie, scheelt je later weer werk.

Tegelijk koken

Heb je groentes die allemaal gekookt moeten worden? Lekker bij elkaar in de pan koken! Als de groentes uiteindelijk toch bij elkaar gegeten worden, is het zonde om daar een extra pan aan vies te maken.

Lees ook: Let op! Deze dingen kun je beter niet in de vaatwasser doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay