Sabine

Soms kun je maar niet stoppen met eten

Net je avondmaaltje achter de kiezen hebben en alweer meer willen eten. Komt het je bekend voor? Dan zou het maar zo kunnen dat je eigenlijk meer eet dan je nodig hebt. Hoe kan het toch dat je soms de neiging hebt om (veel) meer te eten dan je lichaam nodig heeft?

Er kunnen verschillende redenen zijn

Reden

Er zijn tig motieven waarom iemand eet. In eerste instantie is het natuurlijk brandstof voor ons lichaam, maar het gebeurt vaker dan zelden dat mensen juist naar slecht voedsel grijpen omdat ze stress ervaren. In een enquete, uitgevoerd in 2013, gaf 38 procent van de ondervraagden aan dat ze een keer per week of vaker meer eten dan nodig is. Ook gaf 49 procent van de ondervraagden aan dat ze ongezond voedsel at vanwege stress. Deze groep mensen beweerde dat ze dit deed voor de afleiding.

Eetgewoontes in toom houden

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je (te) veel eet. Ben jij iemand die weleens te veel eet en wil je graag weten hoe je deze honger een beetje in toom kunt houden? Wij hebben een aantal tips voor je.

Sla geen maaltijden over

Een maaltijd overslaan zorgt ervoor dat je nog meer honger hebt wanneer het volgende eetmoment aanbreekt, hierdoor is de kans juist groter dat je meer eet dan je nodig hebt.

Denk na voordat je gaat eten

Als je elke dag rond hetzelfde tijdstip eet en je alsnog regelmatig honger hebt, vraag je dan af of je echt honger hebt. Je lichaam herkent het verschil tussen honger en dorst niet altijd. Drink bijvoorbeeld eens een glas water voordat je naar nog een boterham grijpt. Wellicht dat je naar het drinken van water helemaal niet meer zo’n hongergevoel hebt. Ook kan het dat het slechts snacktrek was. Wacht vijf minuten voor je toegeeft aan de trek en het kan ook dat je daarna niet meer zoveel zin hebt in een hapje.

Voorkom afleiding

Snel een boterham eten in de auto, een soepje naar binnen lepelen terwijl je voor de tv zit: het zijn enkele voorbeelden van omgevingen met veel afleiding. Als je eet is het belangrijk dat je je concentreert op het eten. Op deze manier merk je sneller dat je al voldaan bent.

Kauw langer

Soms hoef je maar een paar keer te kauwen om iets al door te kunnen slikken, maar volgens een artikel op Harvard Health Publishing is het beter om 30 keer te kauwen op het voedsel voor je het doorslikt. Op deze manier zou je brein beter kunnen vaststellen of je vol zit.

Lees ook: Dit is de wetenschappelijke reden waarom sommige mensen echt geen kaas lusten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Pexels