Maayke

Is melk ook echt ‘goed voor elk’?

We zijn er mee opgegroeid: “Melk is goed voor elk”. Deze slogan omschrijft maar weer eens dat melk een ontzettend belangrijk voedingsmiddel is. Voornamelijk de bevolking in West Europa kan geen genoeg krijgen van dit zuivel drankje. Door velen wordt melk beschouwd als een belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van het menselijk lichaam. 

Door het calciumgehalte en de vitamine D in melk behouden we een goede botgezondheid.

Effectiviteit

Uit een onderzoek van Bart Groen, onderzoeker aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, blijkt dat melk is veel beter dan we aanvankelijk dachten. Dit heeft te maken met de eiwitten die erin zitten, één van de bouwstenen van het lichaam. In het onderzoek van Bart Groen wordt heel specifiek beschreven wat het effect is van het ‘eten’ van eiwitten op het aanmaken van spieren. Wat blijkt? Het effect is vooral er groot als we slapen.

Eiwitshakes

Bart Groen diende voor zijn onderzoek proefpersonen eiwitten toe tijdens hun slaap. Een techniek die op zich niet heel nieuw is, geeft de wetenschapper toe. “In Amerika dronken bodybuilders ooit midden in de nacht eiwitshakes en sliepen verder.” Dit bleek goed te werken. Maar hoe goed precies? En waarom juist ‘s nachts? Het was nooit echt goed onderzocht, vertelt de onderzoeker aan RTL Nieuws.

Eiwitten

Hij legt uit dat het lichaam ‘s nachts helemaal in rust is. “Het lichaam lijkt dan niet zo actief, maar het is druk bezig met herstelwerkzaamheden uit te voeren.” Met andere woorden: door het innemen van eiwitten die ook in melk zitten vlak voor het slapen gaan groeiden de spieren als kool. De proefpersonen bouwden relatief gigantische spiermassa op, zonder daar iets voor te hoeven doen (behalve slapen). Eerst diende hij de eiwitten toe direct via een sonde, maar later gaf hij zijn proefpersonen gewoon een glas melk, omdat dit ook veel eiwitten bevat. Hij kon precies meten wat er met de spiermassa gebeurde: elf procent van de eiwitten in een glas melk werden gebruikt om spierweefsel aan te maken.

Spiermassa

Het resultaat is vooral interessant voor mensen die vaak ziek zijn, of ouderen die meer last hebben van kwaaltjes, volgens Groen. “Als je griep krijgt en een paar dagen op de bank ligt, dan verlies je anderhalve kilo aan spiermassa. Die krijg je niet snel meer terug.” Conclusie: wil je sterker worden? Drink dan voor het slapen gaan twee glazen melk!

Lees ook: Déze fout maken de meeste mensen wanneer ze kaas hebben gekocht

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: pxhere