Tjitske

Ook jij kunt thee drinken als koningin Elizabeth

Is er iets Britser dan een kopje thee drinken? Hoewel wij onze thee meestal zonder melk drinken, -thee met melk wordt immers ook wel babythee genoemd-, drinken de Britten liever een kopje sterke zwarte thee met een wolkje melk. Koningin Elizabeth heeft -natuurlijk- erg strikte regels als het gaat om haar dagelijkse kopje thee en drinkt maar één soort. Goed nieuws, want deze kun jij ook gewoon drinken!

De manier waarop de koningin thee drinkt heeft een bijzondere geschiedenis.

Etiquette

Volgens Grant Harrold, voormalig butler van Clarence House, oftewel prins Charles’ huishouden, luistert het drinken van een kopje thee met de koningin nogal nauw. Zo zijn theezakjes in geen velden of wegen te bekennen; de koningin drinkt alleen thee getrokken van losse theebladeren. Ook is het etiquette om éérst thee in te schenken en dan pas een wolkje melk toe te voegen. Vervolgens beweeg je voorzichtig met een lepeltje heen en weer -je mag nóóit roeren- zonder de zijkanten van het kopje te raken. Er wordt niet geslurpt, maar netjes kleine slokjes genomen.

Koningin Elizabeth

Volgens Harrold drinkt de koningin alleen maar Twinings Earl Grey, de losse variant. Ze schijnt deze thee zelfs mee te nemen op reis! Grotere supermarkten verkopen deze thee gewoon in zakjes, dus je kunt de koningin gewoon nadoen. Haar thee wordt ingeschonken, waarna een klein beetje melk wordt toegevoegd in het porseleinen kopje. De koningin doet geen suiker in haar thee. Ook zegt Harrold dat het onzin is dat de koningin met haar pink in de lucht drinkt.

Traditie

Het is niet alleen traditie van de koningin om de thee eerst in te schenken en de melk pas erna, alle aristocraten deden dit. Waarom? Vroeger waren de theekopjes erg fragiel. Als je eerst hete thee inschonk, dan was de kans groot dat het kopje zou knappen. Daarom deden mensen eerst melk erin, zodat de vloeistof niet zo heet zou zijn. Toen porselein werd uitgevonden en het dure beenderporselein gemaakt van ivoor op de markt kwam, begonnen aristocraten hun thee éérst in te schenken. Hun dure porseleinen servies kon wel tegen hitte en het werd een statussymbool om te laten zien dat je duur servies had.

Lees ook: Zo ziet het dagmenu van koningin Elizabeth eruit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: PopSugar | Beeld: Videostill YouTube