Onze favoriete specerij blijkt ook nog eens heel gezond te zijn

Kaneel is een heerlijke en veelzijdige specerij. In je baksels of in je thee, maar ook in gerechten is het een enorme smaakmaker. Buiten het feit dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Er zijn verschillende grote gezondheidsvoordelen te noemen die kaneel teweegbrengt. Wij sommen ze voor je op. Volgende keer maar een extra grote snuf kaneel door de appeltaart?

1. Verlaagt cholesterol

De ster onder specerijen kan je ‘slechte’ cholesterol verlagen, terwijl je ‘goede’ cholesterol op peil blijft. Om deze reden zou het nuttigen van kaneel goed kunnen zijn voor een kleiner risico op hartziekten. Daarnaast is bij onderzoeken aangetoond dat kaneel de bloeddruk kan verlagen bij dieren, waaronder wellicht ook mensen.

2. Warmer voelen

Je lichaamstemperatuur stijgt door kaneel. Als je een beker chocolademelk met wat kaneel drinkt zal je merken dat je het heerlijk warm krijgt vanbinnen. Ideaal als je het een keertje koud hebt.

3. Ontstekingsremmend

Meerdere onderzoeken tonen aan dat kaneel een ontstekingsremmende werking heeft. Goed om je van binnen jong te houden dus, maar daar blijft het niet bij. Ook van buiten kun je de kracht van kaneel zien. De specerij zou namelijk de aanmaak van collageen bevorderen, waardoor het werkt als natuurlijk anti-rimpelmiddel.

4. Stabiliseert bloedsuikerspiegel

Daarbij stabiliseert het bruine goedje de bloedsuikerspiegel. Dat is vooral goed voor mensen met diabetes.

5. Bestrijdt bacteriële- en schimmelinfecties

Cinnemaldehyde, een van de actieve stoffen in kaneel, kan helpen bacteriële infecties en schimmelinfecties te bestrijden. Dit effect is vooral waargenomen in de luchtwegen. Last van keelpijn, verkoudheid of vastzittende hoest? Een snufje kaneel kan wonderen doen!

6. Bloedverdunnende werking

De bloedverdunnende werking van kaneel kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en het verlagen van de kans op trombosebeen en longembolie.

7. Bescherming tegen vrije radicalen

Kaneel bevat ontzettend veel krachtige antioxidanten. In een onderzoek waarbij 26 verschillende kruiden werden vergeleken, kwam kaneel overduidelijk als winnaar uit de test. Antioxidanten zijn zo gezond omdat ze het lichaam beschermen tegen de schade van vrije radicalen.

8. Bescherming van de hersencellen

Dit bijzondere specerij kan ook helpen bij de bescherming van hersencellen. Dit kan betekenen dat de kans op ziektes als Parkinson en Alzheimer verkleind wordt en dat je geheugen je minder snel in de steek laat.

Ceylon en Cassia

Let alleen wel op: te veel kaneel is niet goed voor je. Het kan de werking van medicatie zoals bloedverdunners of antibiotica veranderen. Gebruik je medicatie? Overleg dan even met je arts. Ook raden wetenschappers aan om ceylon-kaneel te gebruiken. In de supermarkt vind je vaak de Cassia-kaneel, waarvan je sneller te veel eet. Ceylon-kaneel koop je online, in de natuurvoedingswinkel of bij de gezondheidsdrogist.

Aan de slag: Recept: koffietaart met knapperige kaneelsuikertopping

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kaneelgezond, Healthline  | Beeld: Pixabay