Desy

Koffie zonder een koekje is ook zo saai!

Omdat we wel een beetje op de lijn willen letten voordat we ons echt in zwemkleding moeten vertonen. Iedere ochtend een kop koffie drinken zonder koekje is echter ook zo saai, daarom besloten we een antwoord te vinden op de vraag of ontbijtkoek echt gezonder is dan andere koek.

Ontbijtkoek
Ontbijtkoek wordt ook wel peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Het is een koek die dicht is qua structuur en die vaak smeuïg en zoet is. Ontbijtkoek wordt vaak aangeprezen als ‘gezond’, terwijl de koek toch echt voor eenderde uit suiker bestaat. Ook wordt vaak gezegd dat de koek veel vezels bevat en dus goed is voor de darmwerking. Maar wat is hier eigenlijk van waar?

Gezond imago
Het ‘gezonde’ imago van ontbijtkoek heeft het vooral te danken aan het feit dat het vetarm is; ontbijtkoek bevat gemiddeld maar 1,5% vet. Dit is heel weinig wanneer je het vergelijkt met een andere soort koek; gevulde koeken bevatten bijvoorbeeld 6,5% vet. Een plakje ontbijtkoek bevat ook niet zoveel calorieën; gemiddeld 90 calorieën per plakje. Toch is het niet helemaal waar dat ontbijtkoek gezond is, het bevat namelijk wel heel erg veel suikers. Wanneer verschillende soorten ontbijtkoek met elkaar vergeleken worden, blijkt namelijk dat de koek bijna voor de helft (40%) uit suikers bestaat.

Suiker
Eet je een plakje ontbijtkoek, dan krijg je zo 12 gram suiker binnen. Wel kun je ontbijtkoek zero eten, dan zit er maar 2 gram suiker in een plakje ontbijtkoek. Wel kan de zero-variant door de zoetstoffen zorgen voor winderigheid en buikklachten. Toch krijg je, ook met de zero-variant, met een plakje ontbijtkoek meer calorieën binnen dan met bijvoorbeeld een bastognekoekje (58 calorieën ) of een Maria-biscuitje (27 calorieën). Om de calorieën of de suiker hoef je andere koekjes dus niet te laten staan. Om de vezels hoef je het overigens ook niet te doen; veel ontbijtkoek wordt tegenwoordig gemaakt van roggebloem en daar zitten niet veel meer vezels in dan in tarwebloem. De volkoren variant van ontbijtkoek bevat overigens wel meer vezels dan een gemiddeld koekje.

Conclusie? Probeer je gezond te eten? Dan past een ‘gewoon’ koekje beter in je dieet dan een plak ontbijtkoek. Let wel; dan moet je het wel bij 1 koekje houden!

Bron: Margriet | Beeld: WikiMedia Commons by Johan Bryggare – Mjuk pepparkaka med lingon