Hanna Mellema

Dit is hoe het zit!

Was jij je fruit altijd voordat je het eet? Veel boeren gebruiken natuurlijk pesticiden en bestrijdingsmiddelen op hun gewassen, dus het klinkt verstandig om dit wel te doen. Maar in hoeverre is het nou écht nodig? In dit artikel duiken we in de sappige details. 

Pesticiden

We vallen maar meteen met de deur in huis: door groente en fruit te wassen verwijder je de bestrijdingsmiddelen niet. Het idee van deze middelen is natuurlijk dat ze ook in weer en wind blijven zitten, dus je wast ze er niet zomaar af. Bovendien kunnen de pesticiden ook door de schil heen ín het fruit trekken, en dat krijg je er helemaal niet uit.

Slecht nieuws? Nou, niet per se. Om te voorkomen dat iemand te veel binnenkrijgt is er voor ieder bestrijdingsmiddel in de wet een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten, vertelt het Voedingscentrum. De kans dat je dus een gevaarlijke dosis bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt, is vrijwel nihil.

Onderzoek

Om hier zeker van te zijn, heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid in 2019 een onderzoek gedaan naar het gebruik van pesticiden op fruit. En wat bleek? Tweederde van de ruim 88.000 onderzochte stukken fruit bevatte überhaupt geen bestrijdingsmiddelen! In de andere gevallen ging het om verwaarloosbare, niet-gevaarlijke hoeveelheden. Er is dus absoluut niks om je zorgen over te maken.

Fruit wassen

Maar waarom zou je je fruit dan überhaupt nog wassen? Nou, dat heeft meer te maken met zand en viezigheid die op de gewassen achter blijft. Fruit komt natuurlijk van het land, en daardoor kunnen er altijd minuscule beestjes en restjes aarde tussen zitten. En deze was je er gelukkig heel gemakkelijk af onder de kraan. Aha!

Lees ook: Zo maak je een super makkelijke apple crumble

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Quest, Voedingscentrum | Beeld: Pexels