Deze voedingsmiddelen kunnen je smoothie ongezond maken

Eet broccoli, maar ook niet te veel. Zorg dat je genoeg proteïne binnenkrijgt en eet ook een dagje vleesloos. De voedingsadviezen vliegen ons tegenwoordig om de oren. Om het allemaal nog even wat vervelender te maken, zou je deze dingen ook beter niet aan je smoothie kunnen toevoegen. Maar hé, als je het echt lekker vindt en je doet het met mate: ga er dan vooral lekker mee door.

Vetvrije yoghurt of yoghurt met een smaakje

Het kan je smoothie ten goede komen als je er een flinke schep yoghurt doorheen roert. Mits die yoghurt niet vetvrij is of een smaakje bevat. Yoghurt met een toegevoegd smaakje kan wel tot 28 gram suiker bevatten en yoghurt die vetvrij is kan ervoor zorgen dat je je na het drinken van de smoothie niet lang verzadigd voelt. Bovendien is normale yoghurt rijk aan calcium, proteïne en vitamine D. We hebben het vet dat bij deze mineralen en vitaminen hoort nodig om te profiteren van de effecten ervan.

Fruitsap

Ben je je (bevroren) fruit, groenten, granen en zaden aan het blenden en heb je het gevoel dat er wat meer vocht bijmoet om er een soepele massa van te maken? Schenk er dan geen fruitsap bij. Over het algemeen geldt dat fruitsappen erg rijk zijn aan suikers. Het is beter om in plaats daarvan ongezoete melkalternatieven toe te voegen of gewoon een scheutje water.

Te veel goede vetten

Tegenwoordig transformeren we niet alleen fruit tot smoothies, ook andere ingrediënten gooien we fanatiek in de blender. Denk aan avocado of pindakaas. Allebei erg gezond, maar ook erg rijk aan vet. Gebruik gezonde vetten in je smoothie daarom met mate. 

Zoete ingrediënten

Natuurlijk kun je een handje zoete aardbeien toevoegen aan je smoothie om je drankje zoeter te maken, maar grijp niet naar andere zoete middelen die geen fruit zijn. Niemand zou zomaar een lepel suiker toevoegen aan haar of zijn smoothie, maar over honing doen we niet moeilijk. Bedenk je alleen wel dat er in een eetlepel natuurlijke honing 13 gram suiker zit.

Fruit uit blik

Die perziken uit blik smaken heerlijk zoet, maar dat komt vaak niet omdat de perziken in het juiste seizoen zijn ingeblikt. Vaak zwemmen de perziken namelijk in het siroop. Hetzelfde geldt voor veel ander fruit uit blik. Ook fruit uit blik dat niet op siroopbasis is, kan heel wat voedingswaarden missen. Doordat het fruit vaak al geschild is, mist het belangrijke vezels.

Lees ook: Recept: vrolijke ombre smoothies

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Eat This | Beeld: Unsplash