Christel

Zo wordt bakken zonder eieren een eh… eitje! 

Eieren zijn voor veel bakgerechten hét ingrediënt dat je nodig hebt voor een luchtige cake of taart. Kun je nog geen eieren kopen of eet je ze liever (even) niet? Dan kun je de volgende ingrediënten gebruiken om het ei in je baksels te vervangen.

Voor brownies staat 1 ei gelijk aan:

  • 60 gram zijden tofu
  • 50 gram appelmoes
  • 65 gram yoghurt
  • 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels warm water (laat wel even rusten tot een papje ontstaat)

Voor cakes staat 1 ei gelijk aan:

  • 50 gram appelmoes + halve theelepel bakpoeder
  • een halve gepureerde banaan
  • 60 milliliter zonnebloemolie
  • 65 gram karnemelk
  • 3 eetlepels gepureerd fruit
  • 1 eetlepel gelatine of agar agar met 3 eetlepels lauw water
  • 1 eetlepel chiazaad met vier eetlepels warm water
  • 2 eetlepels aardappel zetmeel
  • 3 eetlepels pindakaas of andere notenpasta
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels water, 1 theelepel olie en 2 eetlepels bakpoeder
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water

Voor muffins staat 1 ei gelijk aan:

  • 50 gram appelmoes + halve theelepel bakpoeder
  • 75 gram gekookte pompoen, geprakt
  • 65 gram yoghurt
  • 60 milliliter zonnebloemolie
  • een halve gepureerde banaan
  • 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels water
  • 3 eetlepels pindakaas of andere notenpasta
  • 2 eetlepels water, 1 theelepel olie en 2 eetlepels bakpoeder

Pannenkoeken:

  • 1 eetlepel chiazaad met vier eetlepels water
  • een halve gepureerde banaaan

Hartige gerechten:

  • Aardappelpuree
  • Paneermeel
  • Gekookte havermout
  • Tomatenpasta
    (Dit kun je gebruiken wanneer eieren alleen in de gerechten worden gebruikt om te binden)

Voor het bestrijken:

  • Wil je je gerechten een glans geven? Dan kun je de bovenkant van je zoete lekkernij bestrijken met abrikozenjam. Een hartige taart of quiche kun je bestrijken met melk of amandelmelk. 

Uiteraard ligt het aan het recept of je de eieren door de bovengenoemde ingrediënten kunt vervangen. Vaak kun je recepten waarvoor je 1 á 2 eieren nodig hebt, de bovengenoemde ingrediënten gebruiken ter vervanging, maar het is niet altijd een succesgarantie. Heb je een recept waar je veel meer eieren voor nodig hebt? Dan kun je beter wel eieren gebruiken of een ander recept zoeken.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest

Bron: Voedzo, She Knows, Chef in You | Beeld: Pixabay