Mocht je nog een excuus nodig hebben om een ijsje te halen

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is-ie dan eindelijk: het zonnetje. En wat hoort er bij een zonnige dag? Juist, een ijsje. Of je ‘m nou uit de vrieskast trekt of bij de ijssalon bestelt, het is de ideale manier om wat verkoeling te zoeken. En mocht je nou nog een excuusje nodig hebben om een extra bolletje te bestellen, dan helpen wij je graag uit de brand. Komt-ie: je wordt namelijk slimmer van ijs eten. 

Ontbijten met ijs

Wij zijn zo dol op ijs dat je ons er elke dag van de week wel wakker mag maken ervoor. Nu klinkt ontbijten met ijs misschien wat gek in de oren, maar het is hartstikke gezond. Zo blijkt uit een onderzoek van Yoshihiko Koga, professor aan de Kyorin Universiteit in Tokio. Hij deed onderzoek naar de effecten van ontbijten met ijs. De Japanse wetenschapper beweerde namelijk dat de dag beginnen met een bakje ijs zeer positief zou zijn voor je alertheid.

Moeilijke testen

Om dat te onderzoeken, verdeelde Koga de proefpersonen in twee groepen. De eerste groep kreeg als ontbijt een bakje ijs, terwijl de andere testgroep hetzelfde aten als altijd. Na het ontbijt moesten alle proefpersonen dezelfde moeilijke testen afleggen op een laptop. Wat bleek? De ijseters hadden een sneller reactievermogen dan de andere ontbijters. Zij wisten de informatie beter te verwerken en toe te passen.

Slimmer en gelukkiger

Daarnaast had het ijs een niet geheel verrassende, tweede positieve effect. Het eten van ijs zorgt er namelijk voor dat een bepaald deel van je hersenen wordt geactiveerd dat invloed heeft op je geluksgevoel. Je wordt dus niet alleen slimmer van ijs, maar ook nog eens gelukkiger. Een beter excuus om nog een ijsje te eten is er niet, toch?

Koud water

Hoe het komt dat ijs je slimmer en alerter maakt, is nog niet helemaal duidelijk. Om het effect van ijs te onderzoeken, is een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd met het drinken van koud water in de ochtend. De proefpersonen die ‘s ochtends een glas ijskoud water dronken, waren weliswaar alerter dan de andere proefpersonen, maar nog niet zo alert als de ijseters. Op de lange termijn zal een glas koud water toch iets beter zijn voor de gezondheid dan elke dag een bakje ijs, maar dat laten we even terzijde.

Lees ook: Gek op sushi? Dit zegt dat over je intelligentie!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Fem-Fem | Beeld: Pexels, Kristina Paukshtite