Sabine

We hebben geen leuk nieuws voor vegetariërs

Er is een aantal mensen dat geen kaas lust, maar over het algemeen kunnen de meesten een stukje kaas wel waarderen. Tenminste, tot nu toe dan. Er zit namelijk een ingrediënt in kaas waar de meesten geen weet van hebben. En hou je vast: want lekker is het niet.

We weten allemaal wel dat kaas wordt gemaakt van melk, maar er gaat nog een heel proces aan vooraf voordat melk is omgetoverd tot kaas. Er worden verscheidene ingrediënten aan toegevoegd waaronder stremsel. Stremsel is nodig om de melk dik te maken zodat er een stukje kaas ontstaat. Maar nu komt het minder smakelijke: stremsel is namelijk afkomstig uit de lebmagen (de laatste van de vier magen) van een kalf.

Vloeibare melk dik maken wordt ook wel stremmen genoemd. Een paar honderd milliliter stremsel is genoeg om 1000 liter melk te stremmen. Stremsel komt echter uit de maag van een kalf. Een kalfje wordt er niet speciaal voor gedood, maar stremsel is als het ware een bijproduct van de slacht van een kalf. 

Vegetarisch
Iedere vegetariër mag natuurlijk zelf weten hoe streng hij of zij voor zichzelf is, maar zeer strikt genomen is kaas niet geschikt voor vegetariërs, maar gelukkig hoeven vegetariërs kaas niet op te geven. Er zijn namelijk genoeg kazen die op een vegetarisch manier gestremd worden! Hierbij wordt gebruik gemaakt van microbieel stremsel of simpelweg vegetarisch stremsel. Microbieel stremsel wordt gemaakt van micro-organismen en is een vegetarische manier om kaas te stremmen. 

Vaak zijn biologische kazen op een vegetarische manier gestremd, maar kijk altijd even op de verpakking. In sommige gevalen is er namelijk wel gewoon dierlijk stremsel gebruikt. Over het algemeen worden kazen in Nederland vaak gestremd met dierlijk stremsel, maar gelukkig zijn er steeds meer kazen die geschikt zijn voor vegetariërs. In elke winkel vind je tegenwoordig wel vegetarische kazen. Enkele merken die vegetarische kazen in het assortiment hebben zijn: Leerdammer, Kees Kaas, Bastiaansen, Polderkaas, Hooidammer en Old Amsterdam Geitenkaas. Maar ook bij biowinkels liggen de schappen vol vegetarische kazen!

Leuk weetje: de meeste geitenkazen zijn vegetarisch gestremd. Maar vooralsnog geldt: check altijd het etiket als je geen dierlijk stremsel meer wilt eten.

Bron: Vegetariërs | Beeld: Pexels