Redactie Kookfans

Deze hadden we niet zien aankomen

Een ei hoort erbij. We vinden een gekookt eitje dan ook heerlijk bij ons ontbijt of als gezonde snack. Lepel jij ‘m ook standaard uit met een willekeurig gekozen lepeltje uit de bestekla? Dat kun je voortaan beter niet meer doen, want zilver bestek schijnt hiervoor niet de beste keuze te zijn. 

Verantwoorde snack

Wie gezond eet, let waarschijnlijk op zijn of haar eiwit-inname. Eiwitten zijn immers nodig voor een gezond lichaam en ze geven je een verzadigd gevoel. Eieren zijn niet alleen lekker, maar ze bevatten ook nog eens veel vitamines en een hoop van die belangrijke eiwitten. Zo bevatten 2 middelgrote gekookte eieren zo’n 14 gram. Maarre, let er voortaan even op hoe je deze verantwoorde snack opeet, want je kunt je zilveren lepel beter in de la laten liggen.

Zilveren bestek

Je vraagt je vast af waarom het geen goed duo is. Dat zit zo: zilver en gekookt ei kan voor een chemische reactie zorgen. Het zorgt ervoor dat er een onaangename metaalachtige (na)smaak ontstaat en het kan leiden tot zwarte vlekken op je zilveren bestek. Dit komt doordat eieren zwavel bevatten, iets wat in combinatie met zilver een chemische reactie op kan leveren. De zwarte vlekken zijn niet makkelijk van je bestek te verwijderen.

Gezondheid

Maar dat is niet alles, want naast vlekken kan het stofje zilversulfide dat ontstaat – in serieuze hoeveelheden weliswaar – ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Het risico om er echt ziek van te worden is klein, maar toch kun je de stof het beste zo veel mogelijk vermijden. Eet je gekookte eitje dus voortaan liever met een lepel van hout, plastic, hoorn, parelmoer of porselein.

Lees ook: Waarom je gerechten met geraspte kaas niet zomaar in je airfryer moet doen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels