Marlieke

Ook vetten zijn belangrijk voor een gezond eetpatroon

Hoewel vetten nog altijd een slecht imago hebben, zijn ze onmisbaar in een gebalanceerd eetpatroon. Mits je de juiste voedingsmiddelen en hoeveelheden kiest, natuurlijk. Maar waarom zijn vetten eigenlijk zo belangrijk voor een gezond lichaam en hoeveel mag je er precies van eten? Een voedingsdeskundige zet het voor ons op een rijtje.

Vetten voor een gezond lichaam

Vetvrij eten was jarenlang dé afvaltrend en nog altijd liggen er vetarme producten in de supermarktschappen. Daardoor zijn ook de gezonde, onverzadigde vetten lange tijd onterecht afgeschreven. Deze onverzadigde vetten zijn juist belangrijk voor de werking van je lichaam en om je langer vol te voelen na een maaltijd. “Gezonde vetten hebben tientallen gezondheidsvoordelen. Ze bevorderen onder andere de hersenwerking en de werking van het zenuwstelsel, ze kunnen het cholesterol verlagen en ontstekingen verminderen”, legt dr. Rachel Paul uit aan Eat This, Not that.

Hoeveelheid vet

Maar hoeveel gezond vet moet je eten op een dag om er de vruchten van te plukken? Om daar achter te komen, moet je eerst je dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Dit kun je doen aan de hand van een BMR-calculator (te vinden op verschillende websites), waarbij je je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en bewegingsgewoonten invult. Op basis van deze informatie weet je hoeveel calorieën je op een dag kunt eten zonder aan te komen. Van je dagelijkse hoeveelheid calorieën moet 3 tot 12 procent uit onverzadigde vetten afkomstig zijn en minder dan 10 procent uit verzadigde vetten. Een gram vet levert gemiddeld 9 kcal. Rekenen maar! Om het allemaal wat duidelijker te maken, pakken we er een voorbeeldje bij.

  • Stel dat je dagelijkse caloriebehoefte uitkomt op 2100 kcal.
  • Daarvan moet 3 tot 12 procent, dus tussen 63 en 252 kcal, afkomstig zijn van onverzadigde vetten.
  • We delen deze getallen door 9 om het aantal grammen uit te rekenen en komen dan op tussen de 7 en 28 gram onverzadigd vet uit.
  • Ter illustratie: dit is 1 tot 3 eetlepels olijfolie, 1 tot 2 handjes noten of een halve avocado.
  • Maximaal 10 procent van de caloriebehoefte mag uit verzadigd vet bestaan, dus in dit voorbeeld 210 kcal oftewel 23 gram. Dat staat gelijk aan bijvoorbeeld twee eetlepels roomboter, twee grote bekers volle melk of een halve zak chips.

Welke vetten moet ik eten?

De gezonde, onverzadigde vetten die je moet hebben zitten onder andere in avocado, vette vis (zoals zalm), noten, zaden, olijfolie en margarine. Controleer bij bewerkte producten altijd even of het aandeel verzadigde vetten niet te groot is. Natuurlijk is het niet erg om af en toe vette producten te eten. Een frietje of geglazuurde donut op z’n tijd moet zeker kunnen als je de meeste dagen vooral gezonde vetten eet.

Lees ook: Liefhebber van brood en pasta? Onderzoek wijst uit dat je dan gezonder leeft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eat This, Not That , Voedingscentrum | Beeld: Pexels