Hanna Mellema

Je kunt er nog best lang van genieten!

De kerststol is voor veel mensen een échte favoriete tijdens het kerstontbijt. De een besmeert hem met een dikke laag roomboter, de ander gebruikt de spijs uit het brood als beleg. Hoe je je kerststol ook eet, vaak blijft er altijd wel een stuk over. Maar hoe lang kun je deze na aansnijden eigenlijk bewaren? En zijn er nog manieren om oud kerstbrood te redden? Kookfans vertelt het je allemaal.

Kerststol bewaren

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een kerststol niet op krijgt tijdens de feestdagen. Maar, gelukkig gaat deze niet heel snel over de datum. Een geopende stol kun je namelijk twee à drie weken bewaren! Zet de kerststol wel altijd op een droge plek, bijvoorbeeld in je keukenkastje. Wil je nog langer van je kerststol kunnen genieten? In de vriezer blijft hij wel een maand goed.

Het is natuurlijk altijd belangrijk om goed te kijken en ruiken voordat je je kerststol eet. Ruikt het erg muf, of zie je schimmel zitten? Dan is het natuurlijk niet meer eetbaar.

Wentelteefjes van kerststol

Als jouw kerststol alleen een beetje droog is geworden, hoef je hem niet meteen weg te gooien. Wij hebben de perfecte oplossing gevonden waarmee je nog steeds kunt genieten van het brood. Maak er wentelteefjes van! En dat is super makkelijk:

In een kom klop je een ei, 100 milliliter melk en een snuf kaneel samen. Wentel hier de sneetjes kerststol doorheen, en bak ze in een koekenpan 3-5 minuten goudbruin. Halverwege keer je het brood even om. Heerlijk om te eten met wat kaneelsuiker of poedersuiker!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door allerhande (@allerhande)

De oorsprong van de kerststol

De kerststol is een gevuld brood dat niet alleen gegeten wordt met kerst, maar ook met Pasen. Maar waar komt het traditionele brood eigenlijk vandaan? Nou, de oorsprong van de kerststol gaat terug naar de Duitse traditie, waar het bekend staat als Weihnachtsstollen. Dit brood kwam in Nederland terecht via markthandel. De exacte oorsprong van de naam blijft niet helemaal duidelijk. Maar een logische theorie is dat het is afgeleid van het Duitse woord Stolle, wat ‘broodje’ betekent. Aha! Hoe dan ook, de kerststol is al jarenlang een echte lekkernij tijdens de feestdagen in Nederland.

Lees ook: Recept: deze Viennetta-tiramisu combineert onze twee favoriete desserts

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt, Instagram @allerhande | Beeld: Adobe Stock