Heb jij hier ook altijd last van?

Je kent het wel: na een paar biertjes of wijntjes moet je opeens continu naar het toilet – en het lijkt dan ook niet meer te stoppen. Misschien kun je elke tien minuten wel een bezoekje brengen aan de wc. Heel vervelend natuurlijk, maar hoe komt het eigenlijk dat je van alcohol zo vaak moet plassen?

Alcoholische drankjes

Er is natuurlijk niks mis met een drankje op z’n tijd, maar ons lichaam wordt er niet blij van wanneer we té veel alcohol achteroverslaan. Dat je vaak naar het toilet moet is dan ook een van die lichamelijke effecten. Maar hoe het kan dat je na een paar glazen wijn constant bij de wc staat? Dat is eigenlijk heel logisch te verklaren. In de basis maakt het namelijk niet uit wat je drinkt, want na een liter water moet je vaak al plassen. En ja, ook alcoholische drankjes zijn vloeistoffen.

Rechtstreeks naar je blaas

In je blaas past over het algemeen tussen de 350 en 500 milliliter. Het is echter niet zo dat wanneer je een liter water drinkt, dat allemaal rechtstreeks naar je blaas gaat. Een deel van het vocht zweet je er weer uit en een deel wordt opgenomen door je lichaam. Tijdens een avondje uit drink je echter sneller dan overdag. Het gevolg? Je lichaam krijgt veel meer vocht binnen dan het nodig heeft, waardoor het dus wel rechtstreeks naar je blaas gaat.

Uitdroging

De grootte van je blaas is echter niet de enige reden dat je vaak naar het toilet moet. Alcohol remt namelijk de aanmaak van vasopressine, een diuretisch hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam water vasthoudt. Wanneer je minder van dit hormoon hebt, zullen je nieren meer water uitscheiden. Dat is de tweede reden dat je zo vaak moet plassen. Nu is het sowieso al vervelend dat je zo vaak naar de wc moet, maar er is nóg een nadelig effect. Doordat je lichaam water blijft afvoeren, ligt uitdroging op de loer. Enne, de kater die je de volgende ochtend hebt? Die is daar dan weer een gevolg van.

Lees ook: Hoe zit het nou: verdampt alcohol helemaal als je aan het koken bent?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Freshhh | Beeld: Pexels