Sabine

Het ligt dus niet aan jou

Niet alleen je smaakpapillen doe je een plezier met een stukje chocolade. Ook je brein is gek op deze lekkernij. Wel de pure variant, maar toch. Chocolade is chocolade! Dit is waarom je je brein zo’n plezier doet met chocolade. 

Lekker en gezond

Je hebt eten dat lekker, maar ongezond is. En je hebt eten dat lekker én gezond is. Laat pure chocolade nu net in de laatste categorie vallen – mits je het met mate eet. Ook rauwe cacao doet wonderen voor je hersenen, lichaam en geest. Pure chocolade en cacao zijn rijk aan flavonoïden. Uit verscheidene onderzoeken, waaronder een Italiaans onderzoek van de University of L’Aquila, blijkt dat ze de cognitieve prestaties en het functioneren van het brein verbeteren. Niet gek, toch?

Beter geheugen

Uit een ander onderzoek uit 2018, gepubliceerd in The Faseb Journal, blijkt dat een stukje chocolade ook je geheugen kan verbeteren. Tijdens dit onderzoek kreeg een groep deelnemers 48 gram chocola met 70 procent cacao. Dat is gemiddeld anderhalf blokje chocolade. De deelnemers die de chocolade kregen, ervoeren een toename van hersenactiviteit die verantwoordelijk is voor het geheugen. Bij het onderzoek moest wel een kanttekening geplaatst worden: het ging namelijk maar om een klein onderzoek. Desalniettemin durfden onderzoekers voorzichtig te stellen dat pure chocolade de neuroplasticiteit en de gezondheid van de hersenen kan verbeteren.

En nog een fun fact: in landen waar chocoladeconsumptie het hoogst is, worden ook de meeste Nobelprijzen geworden. We kunnen nu niet meteen de conclusie trekken dat chocolade slim maakt, maar het kan dan zeker geen kwaad. Toch?

Lees ook: Gezocht: mensen die chocolade willen testen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest! 

Bron: Greatist | Beeld: Pexels – Budgeron Bach