Uitjes op de haring zijn een no-go, net als het witte bolletje

Het seizoen van de haring is weer geopend en wie houdt er nou niet van een lekkere verse haring met wat uitjes en wat zuur? Wij wel! Toch kunnen we dat uitje beter achterwege laten, zegt haringkenner Huib Stam. Hij schreef een boek over deze oer-Hollandse vis en dan vooral over de smaak. Deze zou zo specifiek zijn dat je de uitjes beter weg kan laten als je daar echt van wilt genieten.“Het aroma van haring is delicaat,” legt hij uit op NU.nl. “Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren.”

Bederfsmaak maskeren

Als dat zo is, waarom doen we dat dan al sinds jaar en dag? Dat komt volgens Stam doordat er vroeger nog geen koelkasten bestonden. Op die manier konden ze de bederfsmaak wat maskeren. Lekker hè? Huib vindt juist daarom dat haring eten met ui niet meer van deze tijd is. “We zijn het inmiddels gewend, maar eigenlijk vind ik het barbaars om ui bij de haring te eten.” Toch vind hij de smaak wel bij de haring passen en vindt hij het dus wel een goede oplossing van onze voorouders. “Ik vind het ook niet erg om te eten, maar je mist dan wel de typische smaak van de vis. Dus mijn tip: laat de ui weg bij de haring, als een eerbetoon aan de traditie.”

Lees op de volgende pagina waarom je je haring beter niet op een wit bolletje kunt eten.

Pagina 1/2