Vivian

Zo zit het!

Wij hebben altijd wel een voorraad aardappelen en uien in huis. Het komt namelijk vaak van pas. Toch kunnen de groenten naar verloop van tijd gaan kiemen. Dit gebeurt niet alleen bij aardappelen en uien, maar ook regelmatig bij knoflook, wortelen en enkele andere groenten. Het is zonde om de groenten met uitlopers weg te gooien, maar is het wel veilig om ze nog te eten? Wij hebben het antwoord. 

Uitlopers van aardappelen

Tref je uitlopers op je aardappelen aan? Dan is voorzichtigheid geboden. In de uitlopers van aardappelen zit namelijk de stof solanine. Solanine is een natuurlijke gifstof die in aardappelen groeit onder invloed van licht. Dit zit in de schil van aardappelen en in de kiemen, oftewel de uitlopers van oudere aardappelen. Deze stof wordt door de aardappelen zelf aangemaakt om schimmels en vraat door insecten en wormen tegen te gaan. Bij inname van een grote hoeveelheid solanine kan dit giftig zijn voor de mens. Koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie zijn de meest voorkomende klachten. Het is dan ook belangrijk om de uitlopers van aardappelen goed te verwijderen, net als eventuele groene stukjes schil. Als je die van je aardappelen af hebt, kun je de piepers met een gerust hart eten.

Uitlopers bij knoflook en ui

Om maar direct met de deur in huis te vallen: uien of knoflook met uitlopers hoef je niet linea recta de prullenbak in te gooien. Het enige nadeel aan deze uitlopers? Ze hebben vaak een bittere smaak. Dit proef je vooral wanneer je ze rauw in een gerecht verwerkt. Het is daarom aan te raden om ze van de knoflook of ui af te snijden voordat je de groenten in een gerecht gebruikt. Vind je de bittere smaak niet erg? Dan kun je de uitlopers gewoon laten zitten. Volgens Koreaanse onderzoekers zijn die kiemen zelfs gezond, omdat er veel goede antioxidanten in zitten. Deze antioxidanten kunnen schadelijke stoffen opruimen. 

Uitlopers bij andere groenten

Je zult uitlopers het vaakst vinden bij aardappelen en uien, maar ook andere groenten kunnen gaan kiemen. Ook uit tomaten kunnen met de tijd kleine kiemplantjes gaan groeien en in een paprika groeit soms een heel nieuwe paprika. Voor kiemende tomaten geldt dat je ze beter in de prullenbak kunt gooien. Een kleine paprika binnenin een andere paprika kun je echter gewoon oppeuzelen. Uitlopers op wortelen kun je omwille van de smaak beter verwijderen. Let er hierbij wel op dat de wortel niet slap is, want dan is het beter om ‘m weg te gooien. Hetzelfde geldt voor de andere genoemde groenten.

Lees ook: Gatsie: op deze 5 plekken in de supermarkt zitten de meeste bacteriën

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: MaxVandaag | Beeld: iStock