Maayke

Was jij deze groente ook altijd voordat je ze kookt of bakt?

Wanneer je een echte groenteliefhebber bent, zal je hier regelmatig mee variëren in je gerechten. En wanneer je net de verse groenten uit de supermarkt of op de markt hebt gehaald wil je die natuurlijk wel schoon en gewassen hebben voordat je ze kookt. Toch is er een uitzondering: niet alle groentesoorten moet je wassen voordat je het gaat verwerken in een gerecht.

Het zou ten koste gaan van de structuur: de groente wordt er een stuk sompiger en slapper van.

Groente wassen

Normaal gesproken wordt geadviseerd om groente en fruit goed te wassen. Vooral als je verse producten niet biologisch zijn, is het belangrijk om ze goed af te spoelen voordat je ze eet. Er kunnen namelijk allemaal pesticiden, parasieten en bacteriën opzitten. Ook als het wel biologisch is moet je alsnog goed wassen, want ook op die groente kunnen nog bacteriën zitten, zoals de E.Coli-bacterie die voor diarree zorgt.

Groente wassen

Je wast groente door het goed af te spoelen onder een stromende kraan. Ook kun je voor veel groente gebruik maken van de dompelmethode. Leg de groente in een grote bak met water en laat dit even weken. Spoel het daarna af. Zo zorg je ervoor dat alle aarde en zand loskomt van de groente.

Maar er is een groente die je dus níét moet wassen. Lees op de volgende pagina welke groente dat is.

Pagina 1/2