Hoeveel gaat er verloren bij het snijden van groente en fruit?

Velen kiezen tegenwoordig voor het gemak van een smoothie: je kan de hele blender volgooien met allerlei groenten en fruit zodat je je dagelijkse dosis vitaminen en één keer binnenkrijgt. Toch hoor je vaker twijfels over gesneden en gepureerde groenten en fruit, critici stellen dat de vitaminen en mineralen in groente en fruit verloren gaan door het snijden of pureren. 

Dit is het verrassende antwoord.

Verlies vitaminen

Womens Health sprak met voedingsexpert Liesbeth Oerlemans, die stelt dat er inderdaad voedingsstoffen verloren gaan door het snijden en pureren van fruit en groente: “Door fruit en groente te blenderen komt het wel langer in aanraking met zuurstof waardoor het oxideert en vitamine C verloren kan gaan. In zure producten, zoals sinaasappelsap, blijft vitamine C wel relatief goed behouden.” Ditzelfde geldt voor het bewaren van gesneden groente en fruit, bewaar dit vooral niet te lang want ook dan gaat er vitamine C en foliumzuur verloren. Het beste is om je fruit en groente zo snel mogelijk op te eten. Vitamine C vermindert ook onder de invloed van licht en lost op in water. Was het fruit dus ook pas vlak voordat je het opeet.”

Groente en fruit

Kortom: hoe meer bewerkt en hoe langer bewaart, hoe groter het verlies aan voedingsstoffen. Wil je een sapje drinken, drink het dan zo vers mogelijk en eet je een stuk fruit of groente, schil deze dan niet (tenzij het moet) en was het kort voordat je het gaat verorberen.

Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: pxhere