Redactie Kookfans

Eten zonder gluten hoeft niet saai te zijn

Van lactosevrij eten tot producten zonder gluten en van veganistische alternatieven tot speciale dieet-maaltijden: er zijn heel wat belangrijke zaken om op te letten bij het maken van een maaltijd. Wil je een glutenvrije maaltijd op tafel zetten, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! Wij delen enkele handige tips.

Ziek van gluten?

Je hebt vast wel eens gehoord van een gluten-allergie. Maar wat betekent dit eigenlijk? Gluten zijn een soort eiwitten die je vindt in onder andere tarwe, gerst, en rogge. Wanneer je last hebt van een gluten-intolerantie, heet dat ook wel Coeliakie. Dit spreek je uit als ‘Seu-lia-kíe’.

Als je last hebt van coeliakie of een gluten-intolerantie, dan krijg je last van je spijsvertering na het eten van gluten. Denk hierbij aan diarree, buikpijn, en andere narigheid. Voor mensen met een coeliakie-diagnose zijn deze problemen vaak heftiger dan wanneer je ‘alleen maar’ met een intolerantie te maken hebt. Gelukkig kan glutenvrij eten erg veel helpen!

Glutenvrij eten

Maar denk je bij een glutenvrij dieet meteen aan saaie, eindeloos dezelfde maaltijden? Dat hoeft dus niet. In gesprek met de Britse Marie Claire delen voedingsdeskundigen Libby Limon, Martin MacDonald, en Madeleine Shaw enkele handige tips.  Zo zet ze deze glutenvrije opties op een rijtje:

  • Pure Griekse yoghurt: hoewel sommige soorten yoghurt extra’s toevoegen die het ongeschikt maken voor een glutenvrij dieet, zit je met Griekse yoghurt meestal wel goed. Dit is een goede bron van eiwitten.
  • Zoete aardappelen: ook met een glutenvrij dieet is het goed om een bron van zetmeel in je dieet op te nemen, zoals zoete aardappelen, of bonen.
  • Avocado’s: deze geliefde powerfood is ook geschikt voor een glutenvrij dieet, en zit vol gezonde vetten.
  • Vette vis: met een glutenvrij dieet is het slim om volop gezonde vetten in je eetpatroon op te nemen om je lichaam de hele dag van energie te voorzien.
  • Rijstmeel: houd je van bakken? Gebruik dan rijstmeel in plaats van reguliere bloem.
  • Quinoa: ook al zo’n superfood! Pasta of brood kun je makkelijk vervangen door quinoa.
  • Vlees: een goede bron van vitaminen en ijzer is het eten van vlees. Limon kan in het bijzonder het eten van lever aanraden.
  • Walnoten: lekker snacken door de dag heen? Houd dan een zakje walnoten binnen handbereik! Deze bevatten meer Omega 3-vetten dan elke andere noot.
  • Eieren: ook eieren kun je prima eten binnen een glutenvrij dieet. Deze  zijn een goede bron van eitwitten en de dooier zit boordevol Vitamine D.
  • Glutenvrije pasta: misschien denk je nog dat je nooit meer van een bord pasta kunt genieten als je glutenvrij eet. Maar dat valt mee, want er bestaan volop glutenvrije pasta’s.

Gezond eetpatroon

Kortom: genoeg smakelijke opties! Al met al komt het erop neer dat je met een gevarieerd eetpatroon ook volop lekkers kunt eten. Twijfel je of een glutenvrij dieet werkt voor jou? Limon legt uit: “Geen enkel dieet zou te veel op één voedselgroep moeten berusten zoals glutenrijke granen. Maar er is geen bewijs dat gluten in het algemeen schadelijk voor ons zijn.” Kortom: mocht je echt last hebben van een gluten-intolerantie of coeliakie, dan kan het vermijden van gluten erg goed voor je zijn. Maar in andere gevallen hoef je je hier echt niet zo druk om te maken. Goed om te weten!

Lees ook: Recept: gezonde en glutenvrije pizza met bijzonder ingrediënt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Adobe Stock