Maayke

Kies jij voor een verse- of diepvriespizza in de supermarkt?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders jaarlijks 440(!) miljoen euro aan eten (online) bestellen. En wat de ultieme favoriet is onder al deze bestellingen? Pizza! Dan is het toch een belangrijke vraag; wat is nu een gezondere keuze: de verse variant uit de supermarkt? Of kun je toch beter voor de diepvriespizza gaan?

Hierbij voor eens én voor altijd het verlossende antwoord.

Vers belegde pizza’s

Als we de fabrikanten van de vers bereidde pizza’s mogen geloven zouden deze stukken authentieker en gezonder moeten zijn dan de diepvriesexemplaren. Etiketten als ‘vers belegd’ en ‘op houtvuur gebakken’ moeten de consument overhalen. Maar klopt dit eigenlijk wel en is de verse pizza wel zo gezond? HLN vroeg het aan diëtiste Sanne Mouha en kwamen met een aantal verrassende conclusies.

Hoeveelheid verzadigde vetten

Diëtiste Mouha zegt hierover het volgende: “Als je een pizza enkel naar ingrediënten bekijkt, zou je menen van wel. Aan tomatensaus, kaas, olie of een bodem van bloem lijkt niet echt iets ongezond, maar dat is buiten de grootte van een pizza gerekend. Want het is die stevige diameter van zelfs een standaardpizza die het alarmbelletje doet rinkelen. Zo levert de grote hoeveelheid kaas veel verzadigde vetten, is de tomatensaus te beperkt als volwaardige groente, bestaat de pizzabodem meestal niet uit volkorenbloem en zorgt ook de olie nog eens voor extra calorieën.”

Aantal calorieën

Zo lopen de calorieën al snel hoog op. “Een gewone pizza bevat 800 tot 900 kcal, wat al haast de helft is van de 1.800 à 2.000 kcal die we in een hele dag nodig hebben.” En dan hebben we het hier over de minder rijkelijk belegde pizza’s. Bij een pepperoni of quatro formaggi variant loopt het aantal verzadigde vetten door de salami of extra kazen nóg meer op. “Terwijl hoogstens 30% van onze dagelijks opgenomen energie uit vetten mag bestaan – ofwel zo’n 60 à 70 gram – heb je daar met één pizza al minstens de helft van binnen”, aldus Sanne.

Conclusie

Dus de belangrijkste vraag: zijn die koelverse pizza’s zoveel gezonder dan de diepvriesexemplaren? “Eigenlijk niet”, concludeert de diëtiste, nadat ze van verschillende pizzasoorten zowel de koelverse als diepvriesexemplaren die voedingswaarden bekeek. “Algemeen bekeken lopen de verhoudingen koolhydraten-vetten-eiwitten bij beide versies gelijk. Net zoals beide soorten – zowel koelvers als diepvries – té veel zout bevatten. Terwijl ons lichaam dagelijks hoogstens 6 gram aan zout mag opnemen, halen sommige pizza’s haast in hun eentje dat aantal.” Maar het meest opvallend is toch wel dat de verse pizza’s meer snelle suikers bevatten dan de diepvriesvarianten.

Lees ook: Wat is gezonder, rode of groene appels? Dit is het antwoord!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: HLN | Beeld: Unsplash