Voor als je die grote gemberwortel echt niet op krijgt

Het is een van de meest gebruikte smaakmakers van het moment. Een beetje geraspte gember door een gerecht of dungesneden plakjes door de thee, héérlijk! Op de markt of in de supermarkt kopen we vaak een grote stronk. Helaas komt het voor dat we het niet op krijgen en we genoodzaakt zijn om het weg te gooien. Zonde! Want deze vier alternatieve dingen kun je er ook nog mee doen.

Gebruik de smaakmaker ook eens voor deze vier alternatieve dingen.

1. Gemberbier

Wie nog nooit gemberbier heeft geproefd staat een grote verrassing te wachten. Heb je een duimpje gember over? Dan kun je hier heel gemakkelijk je eigen bier van fermenteren. Dit wordt een ‘starter’ of ‘gember bug’ genoemd: een fermentatie van gember, suiker en water. Iedere dag heeft de starter aandacht en voeding nodig in de vorm van een nieuw gemberrasp en suiker. Na een aantal dagen zal de gember bug gaan borrelen en kun je je eigen gemberbier gaan brouwen.

2. Rauwkostsalade

Een rauwkostsalade van gember? Ja, zeker! Het geeft een boost voor je spijsvertering en is een verrijking als bijgerecht. Schil en snijd de plant in dunne, smalle repen. Meng de gesneden repen met andere groenten als komkommer of wortel. Houd als verdeling één derde gember en tweederde van de andere gekozen groenten aan. Schenk wat olijfolie en citroensap erbij en klaar is Kees!

3. Huidverzorging

Zowel van binnen als van buiten heeft deze plant een reinigende werking voor de huid. Mocht je wat in het keukenkastje hebben liggen, dan kun je deze goed gebruiken als gezichtsverzorging. Meng een deel geraspte gember met een deel suiker en een deel olie. Mix door elkaar en scrub hiermee de huid. Laat kort intrekken en spoel goed af met lauwwarm water. Je huid zal heerlijk zacht aanvoelen!

4. Geraspte variant

We gebruiken geraspte kaas zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas als smaakmaker, dus waarom geen geraspte gember? Rasp de kleine restjes gember die je over hebt over de rijst, soep of over de salade. Ook aan zoete gerechten als warme havermout in de ochtend of door cakebeslag kan gember de nodige kick geven.

Lees ook: Verse peterselie of basilicum in je gerecht? Ze hebben heel wat gezondheidsvoordelen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Max Pixel