Desy

Wat zijn de verschillen tussen een gekookt en een gebakken ei?

Of het eten van eieren nu binnen een gezond voedingspatroon past of niet, daar bestaat nog veel onenigheid over. Zo zegt de een dat het eten van eieren goed is voor de gezondheid, maar zegt de ander dat eieren zorgen voor een te hoog cholesterol. Wat is nu waar? 

En wat is gezonder, een gekookt of een gebakken eitje?

Een ei gezond?

Het klopt dat eieren prima passen binnen een gezond voedingspatroon. Eieren bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen: ze zijn rijk aan vitamine B12, D, fosfor en seleen. Daarnaast zit er in een eitje ook vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, ijzer en zink. Wel bevat, zoals critici al aangaven, een eitje ook cholesterol. Dit stofje kan zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziektes. Neem daarom ei op in je voedingspatroon, maar eet dit wel met mate. Het Voedingscentrum geeft als advies twee tot drie eieren per week te eten.

Gebakken of gekookt?

Maar maakt het voor de voedingswaarde eigenlijk ook uit of een ei gebakken of gekookt is? Er bestaat wel een verschil in voedingswaarde tussen de verschillende bereidingswijze. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je een eitje bakt in vet. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste de keuze voor een gekookt- of gebakken eitje laten afhangen van wat je de rest van de dag eet. Een gebakken ei bevat grofweg tweemaal zoveel verzadigd als een gekookt ei (Gebakken: 17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd en gekookt ei 8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd). Eet je de rest van de dag vrij vetarm, dan kun je prima een eitje bakken. Is dit niet het geval, kies dan liever voor een gekookt eitje. Simpel!

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay