Marlieke

Zet jij de groene bol weleens op tafel?

Venkel is een smaakvolle, frisse groente die toch vaak een beetje wordt vergeten. Daar brengen wij voortaan verandering in, want de bolle groente blijkt ontzettend gezond te zijn. Van deze voordelen kun je genieten als je met regelmaat venkel op tafel zet.

Verlicht pijn

Een onderzoek dat in 2020 in Complementary Therapies in Clinical Practice verscheen, kwam tot een bijzondere conclusie. Patiënten met een knieaandoening kregen twee weken lang venkelpil voorgeschoteld, een andere groep kreeg een placebopil. Wat bleek? De patiënten die de venkel binnen hadden gekregen, hadden minder last van pijn en stijfheid. Bij de placebogroep was dit niet het geval. Eén-nul voor venkel dus! De groene groente zou kunnen helpen om de pijn van meerdere kwaaltjes te verlichten.

Helpt bij vrouwenkwaaltjes

Volgens het wetenschappelijke Journal of Menopausal Medicine heeft venkelolie een heilzame werking bij veel vrouwenkwaaltjes. Zo zou het een pijnlijke menstruatie, PMS en de menopauze enigszins verlichten. Maar dat is niet het enige. Ook bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) kan het klachten verminderen. Let op: vroeger werd venkelthee ook aangeraden aan vrouwen die borstvoeding geven, maar nu raadt het Voedingscentrum dit juist af. Gewoon venkel eten kan overigens wel.

Beschermt de gezondheid

Al sinds jaar en dag wordt venkel gebruikt als een medicinale plant. Uit onderzoek blijkt dat de groente boordevol beschermende antioxidanten zit. Daarnaast heeft venkel beschermende bestanddelen tegen bacteriën, virussen, schimmels en ontstekingen. Ook niet onbelangrijk: de bolvormige groente geeft je een goede dosis vezels, vitamine C en kalium. Doordat de venkel rijk is aan gezonde voedingsstoffen en arm is aan calorieën, kun je er met een gerust hart van eten.

Verbetert de spijsvertering

Venkelzaad is ook al van oudsher een middel om een opgeblazen gevoel en problemen met de spijsvertering tegen te gaan. Het is dan ook vaak te vinden in theesoorten die beloven de spijsvertering te stimuleren.

Hoe gebruik je venkel?

Venkel kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De groente heeft een zoete, anijsachtige smaak. Hij doet het goed in salades. Het loof van de venkel smaakt lekker als topping op een pasta of soep. Venkelzaad is ook in veel gerechten te gebruiken als lekkere en gezonde smaakmaker, zoals in curry’s, pasta’s, soepen of zelfgemaakt brood.

Lees ook: Dit kan er met je lichaam gebeuren als je te veel gemberthee drinkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Health, Voedingscentrum | Beeld: videostill