Desy

Is fruit uit een blik of potje wel gezond?

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk; fruit uit een potje of een blik. Je hoeft niet hele stukken fruit te kopen, te schillen en in stukjes te snijden én je kunt het veel langer bewaren dan vers fruit. Maar is het eigenlijk wel gezond en heb je er wel iets aan? Zitten er net zoveel vitaminen in als vers fruit of verlies je die door het inblikken?

Is ingeblikt fruit net zo gezond als vers fruit?

Fruit

Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het bevat veel vitaminen en is meestal laag in calorieën. Daarnaast zit fruit vaak vol gezonde vezels die je spijsvertering en stoelgang ondersteunen. Het Voedingscentrum raadt aan om 200 gram fruit per dag te nuttigen, oftewel ongeveer twee stuks. Door de gezonde vitaminen en mineralen verlaag je de kans op ziektes en houd je je lichaam gezond. De nadruk ligt wel op vers fruit en niet op smoothies, sapjes en fruit uit blik. Maar waarom is dat?

Voorverpakt fruit

Er zijn verschillende soorten voorverpakt fruit. Je hebt fruit in blik en pot, maar ook vers voorverpakt fruit. Dit fruit is al voorgesneden en zit vaak gemengd in een plastic bakje in het koelvak van de vriezer. Dit is niet zo goed voor het milieu -het zit immers onnodig in plastic verpakt- maar net zo gezond als ander fruit. Het enige wat hieraan wordt toegevoegd is citroensap om te voorkomen dat het fruit snel bruin wordt.

Fruit in blik

Veel mensen denken, waaronder wij, dat fruit eten uit een pot of blik of gedroogd fruit eten even gezond is als vers fruit eten. Tuurlijk, er gaan wat voedingsstoffen verloren tijdens het inblikken van het fruit maar er blijft vast genoeg zitten, toch? Niets blijkt minder waar te zijn, want fruitconserven zijn dus helemaal niet zo gezond als je misschien zou denken. Helaas moeten we je (en onszelf) teleurstellen; aan fruit in blik of pot wordt vaker wel dan niet een enorme hoeveelheid suiker toegevoegd.

Niet alleen de toegevoegde suikers zijn slecht voor je gezondheid. Ga door naar de volgende pagina om erachter te komen hoe mandarijnen uit blik zo mooi schoon zijn.

Pagina 1/2