Robby

Zó weet je of je ingevroren voedsel beter weg kan gooien

Een diepvries is ontzettend handig voor het invriezen van vlees, brood, kliekjes en nog véél meer. Wij maken er dan ook veelvuldig gebruik van; je gooit veel minder weg en dit is goed voor jouw portemonnee en het gaat voedselverspilling tegen. Maar soms is het nog niet helemaal niet duidelijk hoelang je je eten nu in de vriezer kan bewaren en of wat je er in hebt liggen nog wel goed is. 

Want ja, óók in de diepvries kan voedsel bederven, het is alleen wat minder snel duidelijk. Maar er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je het beter in de prullenbak kan gooien. Bekijk het eten in jouw vriezer eens kritisch aan de hand van de volgende punten!

  1. Er zitten ijskristallen ín de verpakking: watermoleculen in je voedsel banen zich een weg naar buiten richting de koudere delen van je vriezer. Het is niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar echt lekker is het ook niet. Het voedsel verliest hierdoor veel vocht en de smaak en textuur lijden hier behoorlijk onder.
  2. Kleurverandering: dit geldt vooral voor vlees, als je bijvoorbeeld merkt dat een biefstuk in plaats van een rode kleur wat grijzig wordt het hoogste tijd om je vlees naar de container te verbannen. Dit is een teken dat de uiterste houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Hetzelfde geldt voor groenten, als die hun frisse kleur in de vriezer verliezen dan kun je ze beter niet meer eten.
  3. Je weet niet meer zeker wanneer je het hebt ingevroren: neem het zekere voor het onzekere en gooi het weg. Liever iets weggooien waarvan je ‘t niet zeker weet dan later met de gebakken peren zitten!
  4. Vleesvocht: als je ziet dat het vlees een roze-achtig vocht heeft uitgescheiden is het niet meer eetbaar! Dit kan betekenen dat de temperatuur in je vriezer schommelt en dat het vlees ontdooid en weer opnieuw bevroren is. Weggooien dus!
  5. Ruiken: de geur is natuurlijk minder sterk dan eten dat in de koelkast ligt, maar als je een vreemd geurtje ontwaart is dit nooit een goed teken. Linea recta in de prullenbak!

Wil je dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TheKitchn | Beeld: Kookfans