Maayke

Frambozen hebben veel gezondheidsvoordelen

Ze zijn een lekkere, zachte, zoete snack, die eigenlijk wel op ieder moment van de dag gegeten kunnen worden. Misschien mix jij dit vrolijke, roze stuk fruit wel door de yoghurt iedere morgen, eet je het als snack tussen de middag of verwerk je ze in een heerlijk dessert. Hoe dan ook, deze rode vruchten doen een wonder voor onze gezondheid. Wij gaan meteen frambozen inslaan deze week!

Frambozen hebben onder andere effect op het immuunsysteem, de bloedvaten en het bloedsuikerspiegel.

Bescherming tegen kankersoorten

Door de grote hoeveelheid antioxidanten en ellaginezuur in frambozen kan dit de kans op kanker verminderen. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een reactie van het lichaam waarbij kwaadaardige cellen gedood worden. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat antioxidanten en ellaginezuur effectief kunnen zijn tegen verschillende kankersoorten, zoals darm- en borstkanker. Echter is er nog wel meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het effect daadwerkelijk te bewijzen.

Versterkt het immuunsysteem

Wanneer je regelmatig frambozen eet kan dit het immuunsysteem aanzienlijk versterken. Dit komt met name door de grote hoeveelheid vitamine C in dit fruitsoort, dat ons beschermt tegen verschillende infecties, verkoudheid of griep.

Voordelig voor hart- en bloedvaten

We kunnen verschillende conclusies trekken uit meerdere onderzoeken waarom frambozen zo goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Een van de onderzoeken toont aan dat deze rode vruchten een hulpmiddel zouden kunnen zijn om het bloed te verdunnen en daarmee bloedproppen kunnen voorkomen. Wel belangrijk om te weten; gebruik je al bloedverdunners? Dan kan het regelmatig eten van frambozen minder gunstig voor je gezondheid uitpakken. Ook bevatten frambozen kalium, wat goed is voor het hart. Onderzoek toont aan dat wanneer je 4,069 kalium dagelijks binnenkrijgt, de kans op het overlijden door een hartziekte met 49 procent vermindert.

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Deze wondervrucht is rijk aan vezels. Dit maakt het een perfect tussendoortje voor mensen met diabetes. De bloedsuikerspiegel blijft namelijk langer stabiel door de hoeveelheid vezels in frambozen. Uit meerdere studies blijkt dat een vezelrijk dieet kan bijdragen aan een lager bloedsuikergehalte.

Gezonde ogen

De zoete vruchten helpen ook nog eens om droge ogen te voorkomen. De voedingsstoffen in deze fruitsoort zorgt ervoor dat er voldoende traanvocht kan worden geproduceerd. Daarnaast biedt de vitamine C in frambozen bescherming tegen schade door UV-licht. Tenslotte kan de stof zeaxanthine voor een vermindering van schade aan het oog zorgen, waardoor deze oogziekte (waarbij het gezichtsvermogen achteruit gaat) zich minder eenvoudig ontwikkelt.

Zwangerschapskwalen

Voor vrouwen hebben we extra goed nieuws, frambozen hebben namelijk een extra positieve werking op vrouwen. Een kopje frambozenthee kan bijvoorbeeld goed helpen om krampen tijdens de menstruatie te verminderen. Daarnaast is het een goed hulpmiddel tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap en tegen pijn tijdens de bevalling. Met name de bladeren van de frambozen struik zorgen voor deze positieve effecten.

Gewichtsverlies

Ben je hard om weg om wat kilo’s te verliezen? Dan zijn frambozen een goede aanvulling op je eetpatroon. Ze bestaan namelijk voor een groot deel uit water, waardoor ze weinig calorieën bevatten. Daarnaast houd je dankzij de hoeveelheid vezels in deze vrucht, lang een verzadigd gevoel. Wel belangrijk: deze vruchten bevatten ook fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.

Lees ook: Wat is beter: twee, drie of vijf maaltijden op een dag?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Puur Figuur | Beeld: PxHere