Een banaan per dag houdt de dokter weg

Het spreekwoord luidt dan wel ‘een appel per dag houdt de dokter weg’, maar wij pleiten ervoor om die appel te vervangen door een banaan. Bananen zitten namelijk boordevol gezonde vitaminen. Wij zetten de gezondheidsvoordelen van de banaan op een rijtje. 

1. Anti-stress

Bananen reguleren je bloeddruk, geven je energie, regelen je spijsvertering en bevatten tryptofaan, een stof die je helpt ontspannen. Neem dus een banaan als je gestrest bent.

2. Gaat maagzuur tegen

Hoewel wetenschappers nog niet precies weten waarom, kan een banaan dienen als een natuurlijke antacid. Dit wil zeggen dat bananen maagzuur tegen kunnen gaan.

3. Helpt tegen constipatie

Sommige mensen denken dat bananen juist verstopping in de darmen veroorzaken, maar dit is niet waar. Bananen bevatten veel vezels. In combinatie met veel vocht gaan ze dan ook juist verstopping tegen.

4. Werkt bloeddrukverlagend

Bananen zijn een bron van kalium, waardoor ze je bloeddruk kunnen verlagen. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Alabama blijkt dat het dagelijks eten van bananen het risico op een hartaanval en beroerte kan verminderen.

5. Geeft je energie

Als je je even futloos voelt, kan het helpen om een banaantje te eten. Bananen geven je namelijk echt een energie boost. Ze zijn een bron van tyrosine, vitamine B6 en natuurlijk suiker, welke je allemaal een oppepper kunnen bezorgen. Daarom is het ook een goed idee om voor het sporten een banaan te eten.

6. Bloedarmoede

Heb je last van bloedarmoede? Dan moet je bananen eten. Bloedarmoede, wat in feite een tekort aan hemoglobine is, is een veelvoorkomende bloedaandoening. Het kan je onder andere vermoeid laten voelen. Om je bloedarmoede aan te pakken kun je bananen eten die een bron van ijzer zijn.

7. Maagzweren voorkomen en genezen

Er is iets dat ‘sitoindosides’ heet en dat zit in gedroogde, onrijpe bananen. Sitoindosides kan helpen om meer slijm te krijgen in het spijsverteringskanaal. Dat slijm kan als een beschermende laag dienen en het kan maagzweren helpen voorkomen en genezen. Niet alleen dat, bananen kunnen ook de celgroei bevorderen in het maag-darmkanaal. In feite moet je als je maagproblemen hebt gewoon bananen eten!

Lees ook: ‘Een banaan is eigenlijk een bes’ en andere bizarre voedselfeitjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Giorgio Trovato