Hanna Mellema

Sommige tradities zijn wel héél bijzonder

Oliebollen zijn in Nederland zo’n ingebakken nieuwjaarstraditie, dat we bijna zouden vergeten dat ze dit in andere landen niet kennen. Maar, daar hebben ze wél weer hele andere tradities. Wist je bijvoorbeeld dat er een land is waar ze met borden gooien tijdens oudejaarsavond? Wij zetten de bijzonderste oud en nieuw tradities voor jou op een rijtje.

Spanje

In Spanje eet je bij iedere klokslag één druif. Als je 12 druiven in 12 seconden hebt gegeten, brengt dat geluk voor het nieuwe jaar.

Frankrijk

Oesters en fruits de mer zijn een pré tijdens oud en nieuw in Frankrijk. Heel veel eten en met vrienden feesten tot in de late uurtjes. In tegenstelling tot bij ons, steken de Fransen niet veel vuurwerk af.

Denemarken

Oud servies in huis? In Denemarken gooien mensen servieswerk kapot tegen het huis van de buren. Hoe meer scherven je op je deurmat vindt, hoe meer geluk je zal hebben in het nieuwe jaar.

Rusland

In Rusland drinkt men zijn eigen nieuwjaarswens op. Schrijf je wens op een papiertje, steek het in de fik en gooi het restje in je glas champagne. Een grote slok om 12 uur en voilà.

China

Pas half januari wordt in China het nieuwe jaar ingeluid. Dit feest duurt daar maar liefst vijftien(!) dagen lang. Vind je een muntje in je eten? Dan heb je het komende jaar geluk. Serveer je eend of ei, dan staat dit voor vruchtbaarheid. Kip staat voor voorspoed en geluk en ananas voor rijkdom.

Verenigde Staten

Het eten van groene groenten zou in de Verenigde Staten voor financieel geluk moeten zorgen. Dit omdat groen de kleur is van de dollar. Vuurwerk voor de deur afsteken zit er overigens niet in. Per staat is er één vuurwerkshow.

Lees ook: Recept: Tercet cognac-ijs met champagne cocktail

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Beau Monde, Grazia Archief | Beeld: Pexels