Naomi

Waarom is dat eerste hapje toch zo lekker?

Het euforische gevoel van het eerste blokje chocolade dat op je tong smelt, herken je vast wel. Het eerste stukje chocolade dat je proeft is gewoon goddelijk. Natuurlijk zijn de blokjes die je daarna eet ook lekker, maar niks evenaart de smaaksensatie van het eerste hapje chocolade. Hoe kan dat eigenlijk? En waarom hebben we dat niet bij de gehele reep? Kookfans zocht het uit.

In het boek Why You Eat What You Eat legt neurowetenschapper Rachel Herz uit hoe dit precies zit.

Gewenning
“Een eerste hap is nieuw, je voelt en proeft alles en je bent je heel bewust van de aroma’s”, aldus Rachel. “Maar zodra je hetzelfde blijft eten, raken onze smaakpapillen gewend aan het eten en ervaar je niet meer datzelfde prettige gevoel als bij de eerste hap.”

Minder calorieën
Dit is ook precies de reden dat je meer verorbert als je bij een buffet eet. Voor de lijn is dit wel heel goede informatie. “Stel, je eet je favoriete eten -laten we zeggen pizza margherita– zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds, dan zul je snel merken dat je veel minder pizza eet dan gewoonlijk. Wat wil zeggen dat je ook minder calorieën binnenkrijgt.” Goed om te weten!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Unsplash